Lancering James Webb Space Telescope opnieuw 7 maanden vertraagd

James Webb Telescope
Artist impression van de James Webb Telescope in de ruimte (credit: webbtelescope.org)

De lanceerdatum voor de James Webb Space Telescope is opnieuw met meer dan zeven maanden vertraagd naar 31 oktober 2021. Dit heeft volgens NASA deels te maken met de beperkingen op de werkplek als gevolg van de COVID-19 pandemie. Dit heeft NASA afgelopen week bekend gemaakt.

NASA lag op een schema om de telescoop in maart 2021 te lanceren en het uitstel is de laatste in een serie van vertragingen van het project dat startte in 1996 met een oorspronkelijke lanceerdatum in 2007.

Volgens NASA wordt de telescoop het beste observatorium van de ruimtewetenschap ter wereld en zal de telescoop mysteries in ons zonnestelsel oplossen en verder kijken naar verre werelden rond andere sterren en zal de telescoop ook de oorsprong van het heelal onderzoeken.

De telescoop wordt in een baan om de Zon gebracht die gelijke tred houdt met de baan van de Aarde maar de telescoop is wel ruim 1,5 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd. Het is de bedoeling dat de James Webb Space Telescope minimaal 10 jaar meegaat.

Volgens NASA is er tijdens de coronapandemie gewoon verder gewerkt aan de telescoop maar het aantal mensen dat tegelijkertijd aan de telescoop werkt is wel veel minder en dat is de reden dat de lanceerdatum naar achteren is geschoven.

Het team heeft zich aan COVID-19 protocollen gehouden en dat betekent afstand houden en veel minder mensen aanwezig op de werkvloer.

NASA heeft ondertussen de eerste elektrische testen en softwaretesten afgerond sinds de telescoop voor het eerst volledig is geassembleerd.

De JWST is de grootste en technisch meest complexe telescoop die NASA ooit heeft gebouwd. De testen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de vele componenten goed samenwerken.

Die testen duurden 15 dagen en gingen 24 per dag door. Er werden in totaal meer dan 1000 softwarescripts uitgevoerd. Dit zijn allemaal reeksen instructies.

Het Amerikaanse ruimtevaartprogramma beschouwd de JWST als de vervanger van de Hubble Space Telescope die in 1999 werd gelanceerd.

NASA wilde de James Webb telescoop bouwen met een budget van ongeveer 1 miljard dollar maar ondertussen is dit gestegen naar bijna 9 miljard dollar. NASA verwacht dat de Hubble telescoop nog tot 2030 operationeel zal blijven.

Het instrument is gebouwd door Northrop Grumman in een programma onder leiding van de NASA en in samenwerking met de ESA en het Canadian Space Agency. De telescoop is vernoemd naar James Edwin Webb, de tweede administrator die NASA van 1961 tot 1968 leidde.

Technici gaan de telescoop nu testen door middel van akoestiek en vibraties.

De missie zal met behulp van een Ariane-5 raket gelanceerd worden vanaf de lanceerbasis in Frans-Guyana. De raket is de bijdrage die de ESA levert aan het project.

 

Eerste publicatie: 19 juli 2020
Bron: NASA