Ruimtevaartnieuws

Lucy meldt zich voor ontmoeting met asteroïde Dinkinesh

De ruimtesonde bevindt zich op een afstand van 7,6 miljoen kilometer van Dinkinesh, maar moet nog zo’n 25 miljoen kilometer afleggen voordat ze op hun afspraak aankomen.

Deze afbeelding van de asteroïde Dinkinesh in de hoofdgordel werd op 5 september 2023 vastgelegd door NASA's Lucy-ruimtevaartuig.
Deze afbeelding van de asteroïde Dinkinesh in de hoofdgordel werd op 5 september 2023 vastgelegd door NASA’s Lucy-ruimtevaartuig. De helderste ster in dit gezichtsveld is HD 34258, een ster met magnitude 7,6 in het sterrenbeeld Auriga, die te zwak is met het blote oog te worden gezien. Op deze afstand heeft Dinkinesh slechts een magnitude van 19, ongeveer 150.000 keer zwakker dan die ster. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center / SwRI / Johns Hopkins APL.

De Lucy ruimtesonde is op een twaalf jaar durende reis om acht verschillende asteroïden te bezoeken en heeft bijna de eerste ruimtesteen op zijn checklist ingehaald.

Sinds de lancering in oktober 2021 heeft de Lucy-missie ruim 54 miljoen kilometer door de ruimte afgelegd. De ruimtesonde is nu 7,6 miljoen kilometer verwijderd van zijn eerste doel, de kleine asteroïde met de naam Dinkinesh. Terwijl de asteroïde om de Zon draait moet Lucy echter nog eens 25 miljoen kilometer afleggen om uiteindelijk op 1 november Dinkinesh te ontmoeten, aldus NASA.

De afgelopen maand heeft het missie-team gemerkt dat de asteroïde in helderheid toeneemt terwijl Lucy hem inhaalt. Lucy kreeg op 3 september voor het eerst een glimp van zijn asteroïdedoel en komt sindsdien steeds dichter bij Dinkinesh. De ruimtesonde heeft een reeks beelden vastgelegd met behulp van zijn hoge-resolutiecamera, L’LORI, als onderdeel van zijn optische navigatieprogramma. Om de relatieve positie van de ruimtesonde en zijn doel te bepalen gebruikt het optisch navigatieprogramma de schijnbare positie van de asteroïde tegen de achtergrond van de ster om een nauwkeurige scheervlucht te garanderen.

Met behulp van deze informatie voerde de ruimtesonde op 29 september een kleine koerscorrectie uit waardoor de snelheid volgens NASA met ongeveer 6 centimeter per seconde veranderde. Dit subtiele duwtje zal Lucy op een koers brengen zodat de zonde binnen een straal van 425 kilometer van de asteroïde zal passeren. Het team krijgt in oktober, indien nodig, nog een kans om de baan aan te passen.

De asteroïde van de hoofdgordel verschijnt als een klein stipje in een sterrenveld.
De asteroïde van de hoofdgordel verschijnt als een klein stipje in een sterrenveld. Gif: NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL

Lucy had van 6 oktober tot half oktober te maken met een korte communicatie-uitval. Die werd veroorzaakt doordat de ruimtesonde, gezien vanaf de Aarde, achter de Zon passeerde. Gedurende die tijd was de missie nog steeds ijverig bezig met het vastleggen van beelden van de asteroïde, die naar de Aarde zullen worden gestuurd zodra de communicatie met Lucy is hersteld.

Dinkinesh is een kleine ruimterots in de belangrijkste asteroïdengordel. De asteroïde is slechts 1 kilometer groot. De asteroïde is pas onlangs toegevoegd aan de route van de missie als een manier om het volgsysteem van de ruimtesonde te testen. Dit wordt gebruikt voor nauwkeurige beeldvorming tijdens zijn snelle ontmoetingen met de asteroïden.

Lucy zal zijn rondreis langs de Trojaanse asteroïden bij Jupiter in 2027 beginnen met een bezoek aan Eurybates en zijn partner Queta, gevolgd door Polymele en zijn partner Leucus, Orus en het binaire paar Patroclus en Menoetius. De Trojanen zijn een groep asteroïden die voor- en achter Jupiter in een baan om de Zon draaien.

De missie is vernoemd naar het beroemde Australopithecus-fossiel dat in 1974 werd gevonden. Dinkinesh, of ድንቅነሽ in het Amhaars, is de Ethiopische naam voor het fossiel van de menselijke voorouder dat ook bekend staat als Lucy. De asteroïde werd in 1999 gevonden maar kreeg geen naam totdat hij in januari 2023 als doelwit voor de missie werd geselecteerd.

Eerste publicatie: 18 oktober 2023
Bron: NASA