Waarnemen

Waarnemen – Cassiopeia en Perseus

Je kan Perseus vinden met behulp van koningin Cassiopeia. De opvallende W- of M-vorm van Cassiopeia komt voor waarnemers op het noordelijk halfrond, op avonden in de herfst op in het noordoosten. Cassiopeia wordt gevolgd door Perseus en samen maken ze een grote boog langs de noordelijke hemel. Kijk ook eens naar Algol, de duivelsster, die past goed bij Halloween.

Als je weet hoe je het eenvoudig te vinden sterrenbeeld Cassiopeia kan vinden dan weet je ook hoe Perseus te vinden. De held Perseus volgt in de herfst en de winter Cassiopeia aan de sterrenhemel. De beide sterrenbeelden zijn kenmerkend voor de herfst op het noordelijk halfrond.

De heldere sterren en de gemakkelijk te herkennen vorm maakt dat Cassiopeia een van de beroemdste sterrenbeelden is. De sterren van Perseus zijn zwakker dan die van Cassiopeia en zijn vorm is minder uitgesproken. Omdat het sterrenbeeld tijdens de koude maanden op zijn best is kan je je Perseus voorstellen als een ijskegel die neerdaalt op Cassiopeia met de ster Algol aan een zijde. Als je een donkere sterrenhemel hebt dan is Perseus veel gemakkelijker te vinden.

Perseus IAU-kaart
IAU-kaart van het sterrenbeeld Perseus

Op zoek naar Cassiopeia en Perseus

Op een avond in oktober zijn de beide sterrenbeelden in het noordoosten te vinden. Tegen het einde van de herfst en in de winter staan de sterrenbeelden het hoogst boven de horizon en maken ze een boog via het noorden naar het noordwesten waar ze weer ondergaan. Al die tijd loopt Perseus achter Cassiopeia aan. Op onze breedtegraad zijn de beide sterrenbeelden circumpolair en dat betekent dat ze het gehele jaar door ieder nacht, bij helder weer, zichtbaar zijn.

Alhoewel alle sterren van Cassiopeia ongeveer even helder zijn is Schedar de helderste.

Mirfak is de naam van de helderste ster in Perseus. Maar het is de op een na helderste ster, Algol, die alle aandacht trekt. Algol wordt ook wel de Duivelsster genoemd en markeert het hoofd van de demon Medusa. Het is ook een veranderlijke ster. De helderheid varieert regelmatig, iedere paar dagen, en waarnemers kunnend at eenvoudig zonder optische hulpmiddelen volgen.

Cassiopeia - IAU-kaart
IAU-kaart van het sterrenbeeld Cassiopeia

De radiant van de Perseïden

Ofschoon we de beide sterrenbeelden het beste ‘s avonds in de herfst of de winter kunnen bekijken kunnen we Cassiopeia en Perseus ook in het laatste deel van de zomer waarnemen. De sterrenbeelden zijn dan van laat in de nacht tot tegen de ochtend waar te nemen. De jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden, die zijn maximum op 12-13 augustus heeft zijn radiant in dit gebied liggen.

Radiant van de Perseïden
De radiant van de Perseïden in de vroege ochtend van 13 augustus

De Dubbele Cluster in Perseus

Nadat je Cassiopeia en Perseus hebt gevonden met je eens met een verrekijker het gebied tussen de twee scannen. Uitgaande van een donkere sterrenhemel kun je dan de Dubbele Sterrenhoop vinden in Perseus. Deze twee open sterrenhopen zijn ook gemakkelijk te vinden met een kleine telescoop.

NGC869 & NGC884 in Perseus
NGC869 & NGC884 – de Dubbele Sterrenhoop – in het sterrenbeeld Perseus

Samengevat: Cassiopeia en Perseus zijn buren aan de sterrenhemel. De opvallende W- of M-vorm is gemakkelijk te herkennen en helpt je om de zwakkere Perseus tijdens een herfst- of winteravond te vinden.

Volg de links voor uitgebreidere artikelen over de sterrenbeelden Cassiopeia en Perseus op Kuuke’s Sterrenbeelden

Eerste publicatie: 17 oktober 2023
Bron: EarthSky