Mogelijk heeft ons zonnestelsel nog twee onontdekte planeten

Mogelijk nog onontdekte planeten in het zonnestelsel
Mogelijk bevinden zich er voorbij de baan van Pluto nog minstens twee onbekende planeten (foto credit: NASA)

Een groep astronomen heeft een artikel gepubliceerd waarin ze schrijven dat ons zonnestelsel mogelijk nog twee onontdekte planeten heeft. Deze planeten bevinden zich ver voorbij de baan van Pluto. Hun bevindingen zijn gebaseerd op een nieuwe analyse van de banen van zogenoemde ETNO’s (extreem Trans-Neptuniaanse Obecten).

De onderzoekers bestudeerden 13 ETNO’s, koude hemellichamen vergelijkbaar met de dwergplaneet Sedna, die in grote elliptische banen om de Zon draaien.

De geldende theorie geeft enkele details aan over de banen van ETNO’s. Bijvoorbeeld dat ze allemaal een gemiddelde afstand tot de Zon hebben van ongeveer 150 Astronomische Eenheden (! AE is de gemiddelde afstand van de Aarde tot de Zon en komt overeen met ongeveer 150 miljoen kilometer). Deze banen moeten een inclinatie hebben van ongeveer 0. De inclinatie is de helling van de baan ten opzichte van het vlak van het zonnestelsel. En zo zijn er nog een paar kenmerken.

Echter de banen van de 13 ETNO’s die momenteel bekend zijn, zijn heel anders. De gemiddelde afstand tot de Zon varieert van 150 tot 525 AE en de gemiddelde inclinatie bedraagt ongeveer 20°.

De onderzoekers denken dat, gezien de hoeveelheid objecten met afwijkende baankenmerken, er onzichtbare krachten zijn die de banen van ETNO’s beïnvloeden. De meest aannemelijke verklaring, aldus de onderzoekers, is het bestaan van één of mogelijk zelfs twee onbekende planeten ver voorbij de banen van Neptunus en Pluto. Omdat er niet veel gegevens beschikbaar zijn waarmee gerekend kan worden is het niet te zeggen om hoeveel planeten het precies gaat

Deze potentiële onontdekte planeten moeten zwaarder zijn dan de Aarde en moeten zich op een afstand van ongeveer 200 AE van de Zon bevinden. Dat is zo ver dat ze met de huidige instrumenten niet of slechts zeer moeilijk zijn te zien.
De nieuwe bevindingen die zijn gepubliceerd in twee artikelen in de Monthly Notices van de Royal Astronomical Sciety Letters, zijn niet de eerste die voeding geven aan het bestaan van een zogenoemde planeet X.

In maart 2014 kondigden Chadwick Trujillo en Scot Sheppard de ontdekking aan van 2012 VP113. Dit is een ETNO die nooit dichterbij de Zon komt dan 80 AU. 2012 VP113 en Sedna zijn de enige twee bekenden die de binnenste Oort-wolk bewonen. Trujillo en Sheppard stelden dat de banen van 2012 VP113 en Sedna verklaart konden worden als ze constant worden beïnvloedt door een grote “verstoorder”, een planeet die tien keer zo zwaar is als de Aarde en die zich op een afstand van ongeveer 260 AU bevindt.

Echter, het duo gaf meteen aan dat er mogelijk ook andere verklaringen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld zijn 2012 VP113 en Sedna naar hun huidige locaties geduwd onder invloed van passerende sterren in de tijd dat de Zon is ontstaan. Ook is het mogelijk dat deze objecten zijn afgetroggeld van andere zonnestelsels gedurende een stellaire ontmoeting in een ver verleden.

Ook de groep astronomen die nu publiceren over het mogelijke bestaan van nog meer planeten in ons zonnestelsel erkennen dat er wellicht nog andere opties zijn die de vreemde banen kunnen verklaren. Het beeld zal duidelijker worden naarmate er meer grote ijsachtige objecten in het verre zonnestelsel worden ontdekt.

Bron: diverse persberichten, 18 januari 2014