Astronomisch Nieuws

NASA gaat bijnamen voor kosmische objecten heroverwegen

NGC 2392 in Gemini
NGC 2392 in Gemini. Door NASA, ESA, Andrew Fruchter (STScI), and the ERO team (STScI + ST-ECF) – http://www.spacetelescope.org/images/heic9910a/, Publiek domein, Koppeling

Verre kosmische objecten zoals planeten, melkwegstelsels en nevels worden door de wetenschappelijke gemeenschap soms aangeduid met onofficiële bijnamen. Terwijl de wetenschappelijke gemeenschap werkt aan het identificeren en aanpakken van systemische discriminatie en ongelijkheid in alle aspecten van het veld, is het duidelijk geworden dat bepaalde kosmische bijnamen niet alleen ongevoelig zijn, maar ook actief schadelijk kunnen zijn. NASA onderzoekt het gebruik van onofficiële terminologie voor kosmische objecten als onderdeel van haar toewijding aan diversiteit, gelijkheid en inclusie, aldus de organisatie in een persbericht van de afgelopen week.

Als eerste stap zal NASA niet langer verwijzen naar de planetaire nevel NGC 2392, de gloeiende overblijfselen van een zonachtige ster die aan het einde van zijn leven van zijn buitenste lagen afblaast, als de “Eskimonevel”. “Eskimo” wordt algemeen gezien als een koloniale term met een racistische geschiedenis, opgelegd aan de inheemse bevolking van Arctische regio’s. De meeste officiële documenten zijn afgestapt van het gebruik ervan. NASA zal de term “Siamese Twins Galaxy” ook niet langer gebruiken om te verwijzen naar NGC 4567 en NGC 4568, een paar spiraalstelsels in de VIrgo Cluster van sterrenstelsels. In de toekomst zal NASA alleen de officiële aanduidingen van de Internationale Astronomische Unie gebruiken in gevallen waarin bijnamen ongepast zijn.

Bijnamen zijn vaak beter benaderbaar en publieksvriendelijker dan officiële namen voor kosmische objecten, zoals Barnard 33, wiens bijnaam “de Paardenkopnevel” het uiterlijk oproept. Maar vaak schijnbaar onschadelijke bijnamen kunnen schadelijk zijn en afbreuk doen aan de wetenschap.

De Paardenkop- en Vlamnevel
In het midden de Paardenkopnevel en links de Vlamnevel. Beiden bevinden zich in de buurt van Sigma Orionis die verantwoordelijk is voor het oplichten van dit gehele nevelcomplex. By Stephan HamelOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Het Agentschap zal samenwerken met experts op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkheid in de astronomische en fysische wetenschappen om advies en aanbevelingen te geven voor andere bijnamen en voorwaarden voor beoordeling.

Eerste publicatie: 7 augustus 2020
Bron: NASA