NASA heeft minimaal 20 miljard extra nodig om in 2024 mensen op de Maan te zetten

Alan Shepard speelt golf op de Maan
Alan Shepard speelt golf op de Maan tijdens de Apollo 14-missie. Credit: NASA

Volgens een interview met NASA baas Jim Bridenstine heeft de organisatie naast het huidige budget nog eens 20 tot 30 miljard euro extra nodig om in 2024 mensen op de maan te laten landen. Volgens Bridenstine moet dat als een korte termijninvestering worden gezien om een duurnaam maanprogramma op te zetten van waaruit gewerkt kan worden aan bemande reizen naar Mars.

De toekomstige maanlandingsmissies hebben de naam Artemis gekregen. De Griekse godin Artemis was de broer van Apollo. Het programma heeft al geleid tot veel controverses nadat president Trump afgelopen mei ineens twitterde dat mensen naar de Maan sturen grote tijdverspilling is.

Volgens Trump moet NASA niet naar de Maan gaan want dat hebben de Amerikanen vijftig jaar geleden ook al gedaan. NASA moet wat veel groters gaan doen, NASA moet naar Mars. Maar de Maan is dan volgens Trump wel weer onderdeel van die plannen. Voor NASA is het, volgens Bridenstine, allemaal erg verwarrend wat hun president wil.

De NASA heeft een jaarlijks budget van ongeveer 20 miljard euro en een toename van het budget zou via het Amerikaanse Congres goedgekeurd moeten worden. Volgens Bridenstine kan het Amerikaanse Congres wel ergens geld vinden. De regering Trump heeft al een verzoek ingediend om het budget voor het komende belastingjaar met 1,6 miljard euro te verhogen.

De rekenmeesters van Trump willen die 1,6 miljard euro wegpakken bij het Pell Grants programma. Dit programma zorgt er voor dat kinderen van arme Amerikanen kunnen gaan studeren. De Democraten zijn het niet eens met de bezuinigingen op dit programma.

Als er geen extra geld komt dan worden de toekomstige maanlandingen vermoedelijk uitgesteld tot 2028. Da’s vermoedelijk een probleem voor president Trump. Hij is niet echt in de ruimtevaart geïnteresseerd, hij vindt het alleen wel prachtig als dat onder zijn regeerperiode plaatsvindt.

 

Eerste publicatie: 15 juni 2019