Phoenix klaar om grondmonsters van Mars te nemen

Phoenix Lander graaft op Mars
De Phoenix lander is klaar om materiaal van Mars op te graven. Tijdens de tweede poging werd er een witte laag zichtbaar in de ondergrond waarvan men nog niet zeker weet wat het is. Het kan gaan om een zoutlaag maar het kan ook het topje van een ijslaag zijn. Credit:  NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

De Phoenix Marslander van de NASA heeft met zijn robotische arm opnieuw met succes materiaal van de Marsbodem verzameld en gaat dat binnenkort weer doen.

De onderzoekers van de Phoenix Lander zijn nog steeds aan het oefenen om de arm goed te bedienen en te kijken op welke manier ze het beste materiaal kunnen verzamelen.

Het was de tweede poging om met behulp van de robotische arm te graven. Bij deze poging schraapte de arm materiaal van de bodem van Mars en liet het weer vallen op een andere plek. Tot deze tweede oefening werd besloten omdat ze de eerste leeg gekieperde lading van zondag niet meer konden vinden. Het team weet nu beter hoe de 2,35 meter lange arm reageert en heeft commando’s naar de Phoenix gestuurd om op 30 april 2019 het eerste echte materiaal te verzamelen.

Het doel van de 420 miljoen dollar kostende missie is graven in de Marsbodem tot de laag waterijs is bereikt die eronder ligt. De instrumenten van de lander zijn ontworpen om de samenstelling van de grond te bepalen en te kijken of het ijs ooit vloeibaar is geweest. Als dit zo is dan heeft dit water, ergens in de geschiedenis van de planeet, mogelijk gezorgd voor een bewoonbare zone voor leven op de planeet

De instrumenten van de lander zijn er klaar voor. Als eerste zal de Thermal and Evolved-Gas Analyzer (TEGA) worden ingezet. Deze verhit de samples en analyseert de dampen die ervan af komen. Uit deze dampen kan dan de samenstelling van de grond worden afgeleid.

TEGA heeft de deurtjes geopend en is volgens NASA klaar om materiaal te ontvangen. Een van de deurtjes opent slechts gedeeltelijk maar dat zou volgens NASA geen probleem op moeten leveren om materiaal binnen te krijgen.

Er worden oppervlaktemonsters genomen voor alle drie de instrumenten die aan de boord van de lander zijn (TEGA, een nat-chemisch laboratorium en twee soorten microscopen). Het materiaal zal op drie plekken naast de allereerste graafpoging worden verzameld. NASA heeft de drie plekken Baby Beer, Mamma Beer en Pappa Beer genoemd.

Na de monstername van aanstaande donderdag zullen de onderzoekers eerst controleren of er daadwerkelijk materiaal is verzameld. Pas daarna zullen ze instructies geven om dit materiaal bij TEGA af te leveren.

De Phoenix lander heeft al een van zijn microscopen gebruikt om wat zand te analyseren dat tijdens de landing was opgeblazen. De resultaten van dit onderzoek worden in de loop van de week verwacht.

De onderzoekers zijn in het bijzonder geïnteresseerd in een laag van wit materiaal dat zichtbaar werd na de eerste graafpoging. Wetenschappers weten nog niet wat dit voor materiaal is. Mogelijk zijn het zouten of is het een ondergrondse ijslaag. Die laag is vermoedelijk ook vrijgekomen toen tijdens de landing de stuwraketten materiaal wegbliezen.

Tijdens de persconferentie die op 29 april 2019 werd gehouden werden ook beelden getoond van het gebied waar de lander gaat graven. Ook werd er een topografische kaart getoond van het gebied waaruit blijkt dat het hoogteverschil er slechts 38 centimeter bedraagt. Ook de eerste geul die de Phoenix heeft gegraven werd getoond.

 

 

Eerste publicatie: 1 mei 2019