Zonnestelsel Nieuws

Nieuwe asteroïde binnen de baan van Venus gevonden

Asteroïde 2020 AV2 gefotografeerd op 8 januari 2020
Deze afbeelding, gemaakt op 8 januari 2020, toont de asteroïde 2020 AV2, die binnen de baan van Venus om de Zon draait. Credit: Gianluca Masi, Ceccano (FR), Italy/The Virtual Telescope Project

Astronomen hebben een asteroïde gevonden die volledig binnen de baan van venus om de Zon draait. Het is de eerste asteroïde met een dergelijke baan die is gevonden. De asteroïde heeft, met uitzondering van Mercurius, het kleinste aphelium, de afstand tot de Zon, van alle bekende natuurlijke objecten in het zonnestelsel. De asteroïde heeft de aanduiding 2020 AV2 gekregen.

De asteroïde heeft een omlooptijd van 151 dagen. Het is daarmee de asteroïde met de kleinste omlooptijd om de Zon die we kennen.

De unieke baan van 2020 AV2 heeft ook geleid tot een aparte aanduiding: intervenusiaans en dat betekent dat de baan niet buiten die van Venus komt.

Volgens het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie zijn er zijn ongeveer 762.000 asteroïden bekend die om de Zon draaien maar er zijn slechts 21 (inclusief 2020 AV2) asteroïden bekend die binnen de baan van de Aarde om de Zon draaien. Deze asteroïden zijn bekend als de Atira’s. Van deze Atira asteroïden is 2020 AV2 de enige intervenusiaanse asteroïde.

Astronomen hebben de asteroïde 2020 AV2 op 4 januari 2020 met behulp van de 1,2 meter Samuel Oschin telescoop die onderdeel uitmaakt van de Zwicky Transient Facility in Californië, gevonden. De unieke baan van de asteroïde leidde ertoe dat astronomen het object een Vatira noemden. Een samentrekking van Venus en Atira.

baan asteroïde 2020 AV2
De baan van de onlangs gevonden asteroïde 2020 AV2. Credit: NASA/JPL

Deze Vatira blijft voor astronomen voorlopig wel een raadsel. De asteroïde is zo klein dat de precieze afmetingen lastig zijn te bepalen. Uitgaande van de afstand en de helderheid is 2020 AV2 slechts enkele kilometers in diameter. Astronomen hebben wel berekend dat de afstand tot Mercurius minimaal 12 miljoen kilometer is en dat de asteroïde Venus tot op maximaal 10 miljoen kilometer kan naderen.

De ontdekking van deze intervenusiaanse Vatira zou kunnen leiden tot meer ontdekkingen. Zo zoekt men ook al geruime tijd naar vulkanoïden. Dit zijn asteroïden die nooit buiten de baan van Mercurius komen. Een dergelijke asteroïde is nog nooit gevonden.

 

Eerste publicatie: 15 januari 2020
Bron: diverse persberichten