Ruimtevaartnieuws

Nieuwe Marsrover gaat Perseverance heten

De Perseverance rover op Mars
Artist impression van Perseverance aan het werk op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech

Na een maandenlang durende wedstrijd waaraan honderdduizenden mensen hebben deelgenomen heeft de NASA de naam voor de nieuwe Marsrover bekend gemaakt. Het ding gaat “Perseverance” heten. Dit betekent “volharding” of “vasthoudendheid”.

Na Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity hebben we nu dus ook Perseverance.

Deze nieuwe Marsrover is klaar voor lancering. Deze lancering is voorzien voor juli 2020 vanaf Cape Canaveral in Florida. Het enige wat nog ontbrak was een formele naam en dat is nu dus ook geregeld.

NASA maakte de nieuwe naam de afgelopen week tijdens een persconferentie bekend. Volgens NASA is nieuwsgierigheid (Curiosity) en volharding (Perseverance) waar het om draait tijdens de verkenning van nieuwe werelden. De naam Perseverance werd door Alex Maher, een scholier uit Virginia voorgesteld.

Om de nieuwe marsrover een naam te geven startte de NASA in augustus 2019 met een wedstrijd. De respons was overweldigend. NASA ontving meer dan 28.000 namen en 770.000 stemmen van over de hele wereld. In januari kortte de NASA de lijst in tot de volgende namen: Courage, Clarity, Endurance, Perseverance, Tenacity, Vision, Ingenuity, Promis en Fortitude.

De instrumenten van de marsrover Perseverance
Schematische opbouw van de Perseverance rover. Image: NASA/JPL/Caltech

Als alles volgens planning verloopt dan zal de zeswielige, 1050 kilogram rover op 18 februari 2021 landen in de Jezero krater op Mars.

De rover is gebouwd door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA en is met allerlei nieuwe snufjes uitgerust. Zo is er nu een instrument dat de bodem onder de rover kan onderzoeken en kunnen er samples van het oppervlak worden genomen die in containers worden opgeslagen. Ook is de rover uitgerust met een geavanceerd navigatiesysteem, sterkere wielen en kan de rover in extreme situaties beter manoeuvreren.

De rover gaat overigens niet alleen op reis. Ook de Mars Helicopter Scout gaat mee. Deze zal ons voor het eerst Mars laten zien vanuit de lucht.

De rover zal landen in de Jezero krater op Mars op de bodem van een oud meer. De rover zal daar gaan zoeken naar tekenen van oud leven. Daarnaast zullen de geologie, atmosfeer en andere natuurlijke fenomenen op mars worden bestudeerd.

We hebben dus een naam voor de rover, nu is het wachten op een succesvolle lancering in juli 2020 en een goede landing in februari 2021.

Eerste publicatie: 7 maart 2020
Bron: NASA