Ruimtevaartnieuws

Ingenuity Mars Helikopter krijgt vakantie

Ingenuity staat naast Perseverance op Mars
In deze illustratie staat de Ingenuity helikopter van de NASA naast de Perseverance rover op het oppervlak van de Rode Planeet. Credit: NASA/JPL-Caltech

De Ingenuity Mars Helikopter stelt zijn vluchten uit tot augustus. Ingenuity Mars Helicopter krijgt vakantie.

Het is nu het stofseizoen en winter in het gebied op Mars waar de Ingenuity helikopter van de NASA staat. Dit betekent dat er meer stof in de lucht is en er minder zonlicht beschikbaar is om de batterijen van Ingenuity op te laden. Er wordt voorspeld dat de stofniveaus later in juli weer zullen afnemen. Het team heeft daarom besloten de batterijen van de helikopter een paar weken rust te gunnen om hun dagelijkse oplaadstatus weer op te bouwen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal Ingenuity naar verwachting begin augustus weer in de lucht zijn.

Ingenuity krijgt vakantie
Illustratie van de Ingenuity helikopter van de NASA op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech

We hebben het al eens eerder aangehaald; het winterseizoen op mars is bijzonder moeilijk voor batterijen. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de kortere dagen waardoor er minder zonlicht beschikbaar is voor de zonnecellen die worden gebruikt om de batterijen op te laden. Daar komt bij dat overtollig stof in de lucht het alleen nog maar erger maakt. Een ander groot probleem is echter dat het koude weer, wanneer de temperatuur ’s nachts kan dalen tot -80°C. bij lage temperaturen presteren de batterijen niet goed. De kou vereist ook het gebruik van verwarming om de elektronica te beschermen tegen de schadelijke effecten van de koude cycli. En ook dit kost energie.

Eerste publicatie: 17 juli 2022
Bron: NASA