Astronomisch Nieuws

Ook Webb moest en zou de Pillars of Creation vastleggen

De Webb Space Telescope heeft zojuist zijn meest iconische doelwit tot nu toe in beeld gebracht: de Pillars of Creation, een monumentale arm van de Adelaarsnevel.

De Pillars of Creation gezien door Hubble en Webb
De Pillars of Creation door Hubble (links) en Webb (rechts). Credit: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)

De pilaren zijn zo genoemd vanwege hun omvang. Het zijn lichtjarenlange ranken van gas en stof die zich uitstrekken als de grote vingers van een kosmische hand. Het recente beeld, gemaakt door de NIRCam van de Webb, benadrukt de felrode plaatsen waar nieuwe sterren ontstaan.

Kleine rode stippen op de randen van de pilaren zijn babysterren van slechts een paar honderdduizend jaar oud. De rode, lava-achtige strepen in de wolken zijn ejecties van sterren die worden gevormd. Deze ontluikende gasballen zenden stromen materiaal uit die het gas in de pilaren raken waardoor energetische waterstofmoleculen in het systeem gaan gloeien.

De pilaren bevinden zich in de Adelaarsnevel, een wolk van stof en gas op ongeveer 6500 lichtjaar afstand van de Aarde. De hele nevel meet ongeveer 70 bij 55 lichtjaar. De Pillars of Creation zijn een ongeveer 5 lichtjaar lange arm van de grotere structuur. De Pillars of Creation zijn lange ranken van gas en stof waarin sterren worden geboren.

De Zuilen der Schepping
De Zuilen der Schepping in opmerkelijk detail zoals gezien door de Webb Space Telescope. Credit: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)

Hoewel de nevel in 1745 werd ontdekt werden de pilaren pas wereldberoemd toen ze in 1995 in glorieus detail werden afgebeeld door de Hubble Space Telescope. Hubble maakte vervolgens in 2014 een nieuwe afbeelding van de plek in zichtbaar licht. Als je beide afbeeldingen naast elkaar zet is het duidelijk hoe mooi Webb’s infrarode weergave is.

De pilaren, bruin en troebel in de ogen van Hubble, lijken lichtgevend en oranje voor Webb. De achtergrond van gas en diepe ruimte verandert van ondoorzichtig turkoois in een verblinding van sterren, schijnend door een zee van lapis lazuli-as. Dat komt omdat het beeld van Webb waterstofatomen in het gas benadrukt, die in blauw licht schijnen. Het infrarode oog van Webb dringt ook door dichte wolken van gas en stof waardoor het voorheen onbekende stervomingsgebieden kan zien.

Onder de hoek die door Webb i vastgelegd is het geen verbeelding om de beroemde schepping van Adam van Michelangelo te zien, opgeroepen door het bereik van de massieve pilaren. De afbeelding herinnert er ook aan hoe dynamisch de ruimte is, zelfs op enorme schaal: wat volgens Hubble een vast beeld lijkt, lijkt veel meer geanimeerd vanuit het perspectief van Webb.

Eerste publicatie: 19 oktober 2022
Bron: ESA/NASA