Op zoek naar de Noorderkroon

Corona Borealis - zoekkaart
Het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis bevindt zich midden juli omstreeks 22 uur zeer hoog in het zuiden. Trek tijdens een heldere nacht een denkbeeldige lijn tussen Arcturus en Wega en je vindt het sterrenbeeld ongeveer halverwege deze lijn. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden.

 Deze periode van het jaar is uitstekend geschikt om eens op zoek te gaan naar het sterrenbeeld Noorderkroon, Latijnse naam Corona Borealis. Je hebt een donkere sterrenhemel nodig om het te kunnen vinden aan eenmaal gevonden is het heel gemakkelijk te herkennen aan de vorm van de letter C.

De julimaand is uitstekend geschikt om dit C-vormige sterrenbeeld vanaf het noordelijk halfrond te kunnen waarnemen want het staat dan heel hoog aan de sterrenhemel. Vanaf het zuidelijk halfrond gezien bevindt het sterrenbeeld zich deze maand vlak boven de horizon. De Noorderkoon is een karakteristiek sterrenbeeld. Het lijkt op een halve cirkel met in het midden de heldere witte ster die Alphecca of Gemma wordt genoemd.

We kunnen de Noorderkoon ongeveer vinden op de lijn tussen de heldere sterren Arcturus van het sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder en de ster Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier.

In deze tijd van het jaar heeft Arcturus al zijn hoogste punt aan de sterrenhemel bereikt en begint al langzaamaan in het westen te dalen. Wega vinden we op de avonden in juli nog steeds hoog boven de horizon. Bij helder weer is de oranje kleur van Arcturus goed zichtbaar terwijl Wega een blauwwitte kleur heeft.

We kunnen de Noorderkroon tussen deze twee sterrenbeelden vinden, een beetje dichter bij Wega dan bij Arcturus maar denk er aan dat je een donkere sterrenhemel nodig hebt om de halve boog van sterren te kunnen zien.

De Latijnse naam Gemma betekent edelsteen. De ster is de edelsteen in de kroon. Maar de ster wordt ook Alphecca genoemd en deze naam stamt uit het Arabisch en betekent “de mooiste van de schaal”.

Gemma/Alphecca is een eclipserende dubbelster. Het systeem bestaat uit een kleinere zonachtige ster die iedere 17.4 dagen voorlangs een helderdere ster beweegt.

Meer over de Noorderkoon en zijn sterren lees je hier: het sterrenbeeld Corona Borealis.

 

Eerste publicatie: 11 juli 2018

 

Bottom line: On these July evenings, look for Corona Borealis’ graceful semi-circle of stars, in between two bright stars: Arcturus and Vega.

 

See Corona Borealis, the Northern Crown