Ruimtevaartnieuws

Opnieuw een lekkende Russische ruimtecapsule bij het ISS

Voor de tweede keer in twee maanden is er een lek ontstaan in een Russisch ruimtevaartuig dat aan het International Space Station (ISS) is gekoppeld.

Progress 82 gekoppeld aan ISS
De Russische Progress 82 vrachtcapsule, geladen met 3 ton aan voedsel, brandstof en voorraden, kort na de koppeling aan de Poisk module van het ISS op 28 oktober 2022. Credit: NASA

Missiecontrollers in Moskou hebben een “drukverlaging” opgemerkt in de onbemande Progress 82-vrachtcapsule. Dit maakte het Russische Roscosmos zaterdag 11 februari 2023 bekend.

De drukverlaging vond plaats in het koelvloeistofsysteem van de Progress, aldus functionarissen van de NASA.

De reden voor het verlies van koelvloeistof in de Progress 82 wordt onderzocht. De luiken tussen de Progress 82 en de rest van het ISS zijn allemaal normaal geopend. De bemanning, die op de hoogte was van het lek in de koellus, is niet in gevaar en gaat door met de normale operaties in het ruimtestation. Dit zegt NASA in een eerste verklaring.

De Progress 82 arriveerde op 28 oktober 2022 bij het ISS en zou op 17 februari 2023 weer vertrekken. Het is onduidelijk of het vrachtschip op die datum nog zal vertrekken of dat de missiecontrollers het langer dan oorspronkelijk gepland zullen houden om het onderzoek van het lek voort te zetten. (De Progress-capsules zijn ontworpen om aan het einde van hun missie, bij terugkeer in de dampkring te verbranden. Onderzoek op de grond is dus niet mogelijk.)

Toevallig werd de drukverlaging opgemerkt op dezelfde dag dat een ander Russische vrachtcapsule, de Progress 83, bij het ISS arriveerde. Progress 83 meerde zaterdagochtend met succes aan en ondervond geen hinder van de problemen van zijn zusterschip.

Het lek van de Progress 82 volgt op een soortgelijk incident met de Russische MS-22 Sojoez. Deze vervoerde in september 2022 drie astronauten naar het ISS en zou ze in maart 2023 weer naar de Aarde moeten brengen.

Maar op 14 december 2022 lekte de Sojoez MS-22 al zijn koelvloeistof weg. Een dramatische gebeurtenis die Russische missiecontrollers uiteindelijk herleidden tot vermoedelijk de inslag van een kleine meteoroïde. De Sojoez is nu ongeschikt om mensen te vervoeren, behalve in geval van nood aan boord van het ISS, dus Roscosmos is van plan om later deze maand nog een Sojoez te lanceren die de plaats van de MS-22 moet gaan innemen.

Die vervangende Sojoez, de MS-23, zal zonder bemanning worden gelanceerd en zal de bemanning van de MS-22, de kosmonauten Dmitri Petelin en Sergey Prokopyev en de astronaut Frank Rubio, vermoedelijk eind september terugbrengen naar de Aarde.

Dat is in ieder geval het huidige plan. Het is op dit moment onduidelijk of Roscosmos en de andere ruimtevaartpartners het zullen aanpassen, misschien om meer tijd te geven om een onderzoek uit te voeren naar het lek in de Progress en de implicaties van de resultaten van dit onderzoek te bestuderen.

Eerste publicatie: 12 februari 2023
Bron: NASA/Roscosmos