Orion veilig geland in de Stille Oceaan
De Orion capsule van de NASA is veilig in de Stille Oceaan geland. Hiermee is de Artemis 1-missie na 26 dagen ten einde gekomen. Artemis 1 Orion vloog om de Maan met als doel er over enkele jaren mensen te laten landen.
Na met een snelheid van 40.000 kilometer per uur door de atmosfeer van de Aarde te racen daalde de capsule de laatste kilometers aan drie grote rood-witte parachutes af naar de zee.
Na enkele uren testen zal de capsule door een schip van de Amerikaanse marine uit het water worden gevist. De Orion capsule landde voor de kust van Baja California in Mexico in de Stille Oceaan.
De Orion moest tijdens zijn reis door de atmosfeer een temperatuur van 2800 °C trotseren – ongeveer de helft van de temperatuur van het oppervlak van de Zon.
Belangrijkste doel was het testen van het hitteschild van Orion want ooit zullen er mensen in worden vervoerd en geen paspoppen.
NASA heeft tientallen miljarden geïnvesteerd in deze missie dus falen was niet echt een optie. Het Artemis-programma moet in de nabije toekomst mensen naar de Maan brengen en ooit mensen naar Mars vervoeren.
Helikopters, duikers en boten
De USS Portland lag klaar om de Orion aan boord te nemen. Iets wat NASA al jarenlang heeft kunnen oefenen. Ook werden er helikopters en opblaasbare boten ingezet voor deze opdracht.
De dalende ruimtesonde kwam uiteindelijk met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur neer in het water van de Stille Oceaan.
Na de landing laat NASA de Orion 2 uur in het water dobberen – veel langer dan wanneer er astronauten aan boord zijn – om allerlei gegevens te verzamelen. Men wil weten welke invloed de temperatuur heeft op de bemanningsmodule.
Na die twee uur zullen duikers kabels bevestigen aan de Orion zodat die door de USS Portland opgetakeld kan worden. De Portland is een amfibisch transportschip waarvan de achterkant gedeeltelijk ondergedompeld kan worden. Dit alles zal vier tot zes uur na de landing plaatsvinden.
De USS Portland zal daarna, met de Orion aan boord, koers zetten naar San Diego in Californië waar de capsule over een paar dagen aan land gebracht zal worden.
Na de terugkeer op Aarde heeft Orion er, sinds de lancering op 16 november 2022 met de reusachtige SLS-raket, een reis van 2,25 miljoen kilometer opzitten.
De kleinste afstand tot de Maan bedroeg slechts 130 kilometer. Maar ook de grootste afstand van een bewoonbare capsule tot de Aarde werd verbroken. Orion kwam namelijk tot op 432.000 kilometer van de Aarde.
Artemis 2 en 3
Met de terugkeer van Orion heeft NASA veel gegevens verkregen die belangrijk zijn voor toekomstige missies.
Het zijn onder andere gegevens over de toestand van de capsule na de vlucht, gegevens over versnelling en vibraties en de gegevens van een speciaal vest dat door een paspop werd gedragen om te testen hoe mensen te beschermen tegen straling als ze door de ruimte reizen.
Sommige delen van de capsule kunnen hergebruikt worden voor de Artemis 2-missie die al volop in voorbereiding is.
Die volgende missie is gepland voor 2024 en zal een bemanning naar de Maan brengen maar ze zullen er niet landen. NASA verwacht binnenkort de namen van die bemanning bekend te kunnen maken.
Artemis 3 zou dan in 2025 of 2026 gelanceerd moeten worden. Dan zal er voor het eerst een bemande landing plaatsvinden in de buurt van de zuidpool van de Maan.
Tot nu toe zijn er slechts 12 mensen op de Maan geweest – allemaal witte mannen. Ze deden dit tijdens de Apollo-missies waarvan de laatste in 1972 werd uitgevoerd. Het is de bedoeling dat Artemis 3 een vrouw en een persoon van kleur naar de Maan brengt.
Het doel van NASA is om een permanente aanwezigheid op de Maan te bewerkstelligen. De ruimtevaartorganisatie wil dat doen door een basis op het oppervlak te bouwen en een ruimtestation in een baan om de Maan te brengen. Als mensen leren om op de Maan te leven dan kunnen die ingenieurs helpen om technologieën te ontwikkelen voor de lange reis naar Mars die ergens eind jaren ’30 plaats zou kunnen vinden.
Eerste publicatie: 11 december 2022
Bron: NASA