Ruimtevaartnieuws

OSIRIS-REx bergt materiaal van Bennu op

OSIRIS-REx bergt materiaal op
Deze afbeelding toont de monsterkop van de OSIRIS-Rex hangende boven de Sample Return Capsule. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center / University of Arizona / Lockheed Martin.

Op 28 oktober 2020 heeft de OSIRIS-Rex ruimtesonde van de NASA met succes het verzamelde materiaal van de asteroïde Bennu opgeborgen in de Sample Return Module (SRM).

Het OSIRIS-Rex team is twee dagen bezig geweest om de opbergprocedure uit te voeren. Voor voorbereidingen voor deze procedure begonnen op 24 oktober. Het proces om het materiaal op te bergen is uniek in vergelijking met de andere operaties van de ruimtesonde en daarom vereiste het gedurende twee dagen voortdurend toezicht en de input van het team.

Om er voor te zorgen dat de ruimtezonde elke stap in de opbergvolgorde kon voortzetten moesten ze beelden en telemetrie van de vorige stap beoordelen om te bevestigen dat de operatie was geslaagd en dat de ruimtesonde klaar was voor de volgende stap in de procedure.

Gedurende de gehele procedure hebben ze voortdurend de uitlijning van de pols van de TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) beoordeeld om er zeker van te zijn dat de collectorkop correct in de SRC werd geplaatst.

Bovendien inspecteerden ze afbeeldingen om te zien of er materiaal uit de verzamelkop ontsnapte om te bevestigen dat er geen stofdeeltjes het opslagproces zouden belemmeren.

Afbeeldingen die met de StowCam zijn gemaakt laten zien dat er een paar deeltjes ontsnapten tijdens de opbergprocedure maar het team is ervan overtuigd dat r een ruimte hoeveelheid materiaal in de kop is achtergebleven.

Het plaatsen van de kop door TAGSAM in de SRC was een complexe operatie die gelukkig in één keer goed verliep en daardoor minder tijd kostte dan verwacht.

Materiaal van Bennu veilig opgeborgen in de Sample Return Capsule
Deze afbeelding toont de monsterkop van de OSIRIS-Rex verzegeld in de Sample Return Capsule. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center / University of Arizona / Lockheed Martin.

Op 27 oktober had TAGSAM de kop met materiaal van Bennu in de SRC gezet. Hierna werd door de vluchtleiding op Aarde gecontroleerd of de monsterkop stevig vaststond in de SRC. Met de TAGSAM werd geprobeerd om de vastgeklonken monsterkop weer te verwijderen. Toen bleek dat die stevig vastzat in de capsule werden er commando’s gestuurd waarmee men de monsterkop definitief van de TAGSAM loskoppelde. De laatste stap in deze procedure was het sluiten van de SRC.

Over een paar jaar moet het materiaal van Bennu op Aarde worden afgeleverd. Wetenschappers hopen met behulp van dit oermateriaal te leren hoe ons zonnestelsel is ontstaan en geëvolueerd.

Eerste publicatie: 31 oktober 2020
Bron: NASA