Perdita – maan van Uranus

De herontdekking van de Uranusmaan Perdita door de Hubble Space Telescope
De herontdekking van de Uranusmaan Perdita door de Hubble Space Telescope

De baan van Perdita bevindt zich tussen die van de manen Belinda en Puck in op een afstand van ongeveer 76,400 kilometer van Uranus. Men schat de grootte op ongeveer 30 kilometer. De maan is erg donker, het albedo bedraagt ongeveer 0,08. Er is erg weinig bekend over deze maan.

Ontdekking

Perdita is 13 jaar nadat de Voyager-2 er een foto van maakte ontdekt. De astronoom Erich Karkoschka ontdekte de maan op archiefopnames uit 1986 toen hij ze aan het vergelijken was met opnames van de Hubble Space Telescope. De IAU erkende het hemellichaam als een maan van Uranus maar trok die erkenning later in omdat er te weinig waarnemingen waren. In 2003 werd het bestaan van de maan definitief bevestigd door de Hubble Space Telescope.

Naamgeving

De originele aanduiding van de maan is S/1986 U10. Perdita is genoemd naar de dochter van Leontes en Hermione uit het toneelstuk “A Winter’s Tale” van William Shakespeare. In dit toneelstuk weigert Leontes aanvankelijk Perdita als zijn dochter te erkennen omdat hij dacht dat zijn vrouw een verhouding had met Koning Polixenes van Bohemen. Perdita werd door haar vader verstoten en opgevoed door een schaapherder uit Bohemen. 16 jaar later ontmoette ze de Boheemse prins Florizel en toen werd ook duidelijk dat Perdita de prinses van Sicilië was. Leontes legde zijn geschil met Polixenes bij zodat de twee kinderen elkaar konden huwen.

 

Perdita in cijfers
Ontdekt doorErich Karkoschka / Voyager-2
Datum ontdekking18 mei 1999 (18 januari 1986 op 2 opnames van de Voyager-2)
Gemiddelde afstand tot Uranus76.417 km
Periapsis (dichtste nadering tot Uranus)75.531 km
Apoapsis (grootste afstand tot Uranus)75.303 km
Jaar0.638 Aardse dagen
Omtrek baan480.126,02 km
Gemiddelde baansnelheid31.356,2 km/u
Baan excentriciteit0,0116
Equatoriale inclinatie t.o.v. de baan0.047°
Gemiddelde straal15 ± 3 km
Omtrek aan de evenaaronbekend
Volumeonbekend
Massaonbekend
Dichtheidonbekend
Oppervlakteonbekend
Zwaartekracht aan de oppervlakteonbekend
Ontsnappingssnelheidonbekend
Lengte van de dagonbekend

 

Eerste publicatie: 26 december 2012
Laatste keer gewijzigd op: 15 oktober 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.