Ruimtestation in een baan om de Maan is een lastig verhaal

Orion nadert het deep Space Gateway
Artist impression van de Orion van de NASA die het Deep Space Gateway nadert. Credit: NASA

De baan van het toekomstige Lunar Orbital Platform-Gateway zal erg instabiel zijn en zal daardoor regelmatig moeten worden aangepast. Dit zegt Rafail Murtazin die als ballistisch specialist werkzaam is bij het Russische Energia Space Rocket Corporation.

Volgens Murtazin is de baan instabiel en zal die iedere omwenteling aangepast moeten worden. Een omwenteling duurt zeven dagen en tijdens die zeven dagen moeten er twee keer aanpassingen gedaan worden. Als je dit niet doet dan zal het Lunar Gateway in tien dagen de baan verlaten. Een frequente aanpassing van de baan zal de betrouwbaarheid van deze verre post in de ruimte verminderen.

Zoals de plannen er nu liggen zal het Lunar Orbital Platform-Gateway een baan hebben met een minimum hoogte van 4500 kilometer en een maximale hoogte van 75.000 kilometer.

Volgens Murtazin is een baan op een hoogte van 10.000 kilometer veel beter dan de nu voorgestelde baan.

De plannen voor een ruimtestation in een baan om de Maan werden in de lente van 2016 onthuld. Toen meldde het Russische persbureau TASS aan de hand van documenten van Energia Space Rocket Corporation dat er voorbereidend werk werd gedaan samen met het Amerikaanse Boeing betreffende het bouwen van een infrastructuur in de nabijheid van de Maan die moet gaan dienen als ondersteuning van toekomstige plannen van de nationale ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten en Rusland.

Eerder werd het ruimtestation als Deep Space Gateway aangeduid maar nu hebben de documenten van de NASA het over het Lunar Orbital Platform-Gateway.

In september 2017 tekenden Roscosmos en NASA tijdens het internationale ruimtevaartcongres in Adelaïde – Australië een overeenkomst waarin beide partners verklaarden samen te werken aan de implementatie van verschillende initiatieven om de ruimte te verkennen. Hier valt ook een bewoonbare buitenpost in de buurt van de Maan onder.

Bron: TASS

 

Eerste publicatie: 2 februari 2019