Ruimtevaart

Rusland is controle kwijt over bevoorradingsschip voor ISS

De Progress 59 klaar voor lancering
De Progress 59 klaar voor lancering

Rusland is de controle kwijt over een bevoorradingsschip dat op 27 april naar het ISS werd gelanceerd. De lancering verliep vlekkeloos maar na de scheiding van de Progress-59 en de laatste trap begonnen de problemen. De astronauten in het ISS hoeven overigens geen honger te lijden,ze hebben nog voor ongeveer 4 maanden voedsel aan boord.

Normaal duurt een vlucht naar het ISS voor een Progress bevoorradingsschip ongeveer 6 uur. De vluchtleiding heeft dit nu verlengd naar 2 dagen maar zelfs dan is het onzeker of de vracht wel zal arriveren bij het ISS. Op dit moment is de vluchtleiding alle radiocontact verloren. Als de Progress door zijn brandstof heen is zal hij langzaam aan een ongecontroleerde terugkeer in de atmosfeer beginnen.

De problemen begonnen kort na de lancering. De Progress-59 kwam wel in zijn beoogde baan maar men kon geen volledig radiocontact leggen met de onbemande capsule. De Russische vluchtleiding gaf later aan dat de Progress op 30 april aan het ISS zou koppelen maar de NASA heeft dit inmiddels tegengesproken en gezegd dat de extra tijd gebruikt zal worden om na te gaan wat er is gebeurd en om het contact met de Progress te herstellen. Naar verluidt zijn er problemen met een antenne die zorgt voor de datacommunicatie. Als die antenne niet goed werkt dan is een koppeling met het ISS ook uitgesloten.

De Progress bevat noodzakelijke apparatuur voor het ISS maar ook water, eten en kleding voor de astronauten. Ook heft de Progress een grote hoeveelheid brandstof aan boord.

Eerder had het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos al aangegeven dat de Progress ook een kopie van de Russische overwinningsvlag die de soldaten van het rode leger op 1 mei 1945 boven de Duitse Reichstag hesen, aan boord van de Progress zou zijn. Deze vlag is het officiële symbool van de Sovjet overwinning op nazi Duitsland en zou op 9 mei gebruikt worden voor de nationale viering in Rusland.

In 2011 leidde een storing in een motor tijdens een gelijkaardige lancering van een Progress tot tot het volledig wegvallen van de communicatie waarbij de volledige Progress inclusief lading verloren is gegaan. Jaarlijks worden er drie tot vier vachtschepen naar het ISS gestuurd. Nadat ze hun opdracht hebben vervuld verbranden ze grotendeels in de atmosfeer en vallen ze terug in de grote Oceaan.

De volgende lancering naar het ISS staat gepland voor 19 juni. Dan zal de private ruimtevaartonderneming SpaceX een bevoorradingsschip naar het ISS lanceren.

Bron: diverse persberichten 29 april 2015