Spock leeft verder als asteroïde

De baan van asteroïde 4864 Nimoy (credit: NASA/JPL)
De baan van asteroïde 4864 Nimoy (credit: NASA/JPL)

Op 2 juni 2015 heeft de Internationale Astronomische Unie een planetoïde vernoemd ter nagedachtenis aan Leonard Nimoy die jarenlang de Vulcan Mr. Spock speelde in de science fictionserie Star Trek.

4864 Nimoy is een kleine asteroïde die ongeveer 10 kilometer in doorsnede is. De asteroïde draait in 3,9 jaar tijd om de Zon. 4864 Nimoy bevindt zich in het binnenste deel van de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

4864 Nimoy werd op 2 september 1988 ontdekt door de Belgische astronoom Henri Debehogne en kreeg de tijdelijke aanduiding 1988 RA5.

4864 Nimoy beweegt zich deze maand vanuit het sterrenbeeld Capricornus – Steenbok naar het sterrenbeeld Sagittarius – Boogschutter. Medio juli bereikt de asteroïde een helderheid van magnitude en komt dan in bereik van amateurtelescopen van 30 cm en groter.

Overigens bestaat de asteroïde Mr. Spock al veel langer. Op 16 augustus 1971 ontdekte James Gibson een asteroïde die de aanduiding 1971 QX1 kreeg. Deze asteroïde bevindt zich in de buitenste delen van de asteroïdengordel en draait in 5,23 jaar om de Zon heen. 1971 Qx1 heeft een doorsnede van ongeveer 21 kilometer. De asteroïde kreeg de definitieve aanduiding 2309 Mr. Spock maar de asteroïde is niet vernoemd naar de fictieve personage uit de serie Star Trek maar naar de kat van Gibson!

Deze actie van Gibson leidde er overigens toe dat de Internationale Astronomische Unie het gebruik van namen van huisdieren voor asteroïden verbood.

 

Bron: diverse persberichten, 8 juni 2015

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: