Astronomisch Nieuws

Very Large Telescope ziet de roze nevel Gum 46

Astronomen hebben met de Very Large Telescope van de ESO een schitterende opname gemaakt van de gaswolk Gum 46.

Deze VLT-opname toont Gum 46, een nevel op 5500 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Crux.
Deze VLT-opname toont Gum 46, een nevel op 5500 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Crux. Credit: ESO.

Gum 46 bevindt zich op een afstand van ongeveer 5500 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Zuiderkruis – Crux.

In het centrum van de nevel bevindt zich de jonge, hete blauwe ster HD 311999. De intense straling van HD 311999 slaat atomen aan in het omringende gas die daarna de energie opnieuw uitzenden op specifieke golflengtes.

Als gevolg van de aanwezigheid van waterstofatomen, het meest voorkomende element in de nevel en het heelal, is roze de overheersende kleur in deze opnamen.

De donkere wolken die de nevel omringen zorgen ook voor een adembenemend uitzicht. Deze wolken zijn nie tintrisiek donker: het zijn extreem dichte stofgebieden die he tlicht blokkerend at er doorheen gaat, waardoor het gloeiende hart van Gum wordt omhuld.

Deze opname van Gum 46 is gemaakt met het FORS2-instrument (FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph2) van de Very Large Telescope van de ESO.

De afbeelding is gemaakt als onderdeel van het Cosmic Gems-programma van de ESO, een initiatief om met behulp van ESO-telescopen afbeeldingen te maken van interessante, intrigerende of visueel aantrekkelijke objecten, met als doel educatie en publieksbereik.

Het programma maakt gebruik van telescooptijd die niet kan worden gebruikt voor wetenschappelijke waarnemingen.

Alle verzamelde gegeven kunnen ook geschikt zijn voor wetenschappelijke doeleinden en worden via het wetenschappelijke archief van de ESO beschikbaar gesteld aan astronomen.

Eerste publicatie: 14 mei 2024
Bron: sci-news/ESO