VISTA maakt meest gedetailleerde opname ooit van RCW 38
Astronomen hebben met behulp van de Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) van de ESO een 80 miljoen pixel grote opname gemaakt van de sterrenhoop RCW 80.

RCW 38 is een supersterrencluster op een afstand van ongeveer 5500 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Vela – Zeilen.
Het is de jongste (jonger dan een miljoen jaar) van de 13 supersterrenclusters van de Melkweg en de dichtste sterrenhoop binnen 13.000 lichtjaar van de Zon. De sterrenhoop bevat honderden hete, jonge, massieve sterren en bruine dwergen.
RCW 38 is een “ingebedde” sterrenhoop, in die zin dat de jonge wolk van stof en gas de sterren nog steeds omhult.
De intense straling die uit de pasgeboren sterren stroomt, zorgt ervoor dat het omringende gas fel gloeit. Dit staat in schril contrast met de stromen van koeler kosmisch stof die door het gebied kronkelen.
“Vergeleken met onze Zon, die met zijn leeftijd van ongeveer 4,6 miljard jaar in een stabiele fase van zijn leven verkeert, zijn de sterren in RCW 38 nog erg jong”, aldus de ESO-astronomen in een verklaring.
RCW 38 is minder dan een miljoen jaar oud en bevat ongeveer 2000 sterren, wat dit psychedelische landschap creëert.
Sterrenhopen zijn als gigantische snelkookpannen, die alle ingrediënten voor stervorming bevatten: dichte gaswolken en ondoorzichtige klonten kosmisch stof. Wanneer dit mengsel van gas en stof onder zijn eigen zwaartekracht instort, wordt een ster geboren.
De sterke straling van deze pasgeboren sterren zorgt ervoor dat het gas dat de sterrenhoop omringt fel oplicht, waardoor de roze tinten ontstaan die we hier in RCW 38 zien. Omdat het stof ons zicht op hen blokkeert blijven veel sterren in RCW 38 in zichtbaar licht voor ons verborgen.
Daar komt de VISTA-telescoop om de hoek kijken: de VIRCAM-camera observeert infrarood licht dat, in tegenstelling tot zichtbaar licht, vrijwel ongehinderd door stof heen kan, waardoor de ware rijkdom van RCW 38 zichtbaar wordt.
Volgens de astronomen zijn er jonge sterren in hun stoffige cocons en koude “mislukte” sterren (bruine dwergen) zichtbaar.
De infraroodopname is gemaakt tijdens het VISTA Variables in the Via Lácerta (VVV)-onderzoek dat de meest gedetailleerde infraroodkaart ooit van ons sterrenstelsel heeft opgeleverd.
Onderzoeken als deze onthullen nog onbekende astronomische objecten of geven astronomen nieuwe inzichten in bekende.
Eerste publicatie: 16 februari 2025
Bron: ESO/sci-news