Hubble legt het spiraalstelsel UGC 5460 vast
Astronomen hebben met behulp van de Hubble Space Telescope een schitterende opname gemaakt van het spiraalstelsel UGC 5460.

UGC 5462 is ongeveer 60 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd in de richting van het sterrenbeeld Ursa Major – Grote Beer. Het stelsel is ook bekend als IRAS F10048+5205 en LEDA 29469 en we kijken er recht bovenop.
In 2011 en 2015 werden er in UGC 5460 twee supernova-explosies waargenomen, SN 2011ht en SN 2015as.
Het is vanwege deze twee stellaire explosies dat Hubble zich op dit sterrenstelsel richtte en gegevens verzamelde voor drie waarneemprogramma’s die gericht zijn op het bestuderen van verschillende soorten supernova’s.
SN 2015as was wat bekendstaat als een kerninstortingssupernova: een catastrofale explosie die plaatsvindt wanneer de kern van een ster die veel zwaarder is dan de Zon geen brandstof meer heeft en instort onder zijn eigen zwaartekracht waardoor er een terugslag van materiaal buiten de kern ontstaat.
Hubble-waarnemingen van SN 2015as zullen onderzoekers helpen begrijpen wat er gebeurt wanneer de uitdijende schokgolf van een supernova botst met het gas dat de geëxplodeerde ster omringt.
SN 2011ht zou ook een kerninstortingssupernova kunnen zijn, maar het zou ook een bedrieger kunnen zijn die een lichtsterke blauwe variabele wordt genoemd.
Lichtsterke Blauwe Variabelen zijn zeldzame sterren die uitbarstingen ervaren die zo groot zijn dat ze supernova’s kunnen nabootsen.
Cruciaal is dat Lichtsterke Blauwe Variabelen ongeschonden uit deze uitbarstingen tevoorschijn komen, terwijl sterren die een supernova worden dat niet doen.
Hubble zal op de locatie van SN 2011ht op zoek gaan naar een stellaire overlevende en de identiteit van de explosie kan dan eindelijk worden onthuld.
De kleurenafbeelding van UGC 5460 bestaat uit waarnemingen van de Wide Field Camera 3 van de Hubble in het ultraviolette, nabij-infrarode en optische deel van het spectrum.
Deze afbeelding combineert vier verschillende golflengten van licht om de centrale balk van sterren, kronkelende spiraalarmen en helderblauwe sterrenclusters van UGC te onthullen.
Ook vastgelegd in de linkerbovenhoek van de afbeelding is een veel dichterbij object: een ster op slechts 5777 lichtjaar afstand in ons eigen sterrenstelsel.
De afbeelding is vrijgegeven als Hubble Picture of the Week 07-2025.
Eerste publicatie: 17 februari 2025
Bron: ESA/Hubble/sci-news