Astronomisch Nieuws

VISTA maakt nieuwe foto van de Grote Magelhaanse Wolk

VISTA fotogrageert de Grote Magelhaanse Wolk
De VISTA telescoop van de ESO heeft een opmerkelijke foto gemaakt van de Grote Magelhaanse Wolk. Dit is een satellietsterrenstelsel van ons eigen sterrenstelsel. VISTA heeft dit sterrenstelsel en ook de Kleine Magelhaanse Wolk en hun omgeving onderzocht. Het onderzoek maakt het mogelijk dat astronomen een groot aantal sterren kunnen onderzoeken waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het bestuderen van de evolutie van sterren, veranderlijke sterren en de dynamica van sterrenstelsels. Credit: ESO.

De Grote Magelhaanse Wolk is een van onze meest nabije buren in het heelal. Het sterrenstelsel is slechts 163.000 lichtjaar van ons verwijderd. Samen met de Kleine Magelhaanse Wolk maken ze deel uit van de dwergsterrenstelsels die ons eigen sterrenstelsel omringen. De Grote Magelhaanse Wolk bevat verschillende grote stervormingsgebieden en het is voor astronomen een ideaal laboratorium om processen te bestuderen die de vorm van sterrenstelsels bepalen.

De laatste tien jaar zijn de beide sterrenstelsels bestudeerd met de VISTA telescoop van de ESO. De nu vrijgegeven afbeelding is het resultaat van een van de vele onderzoeken die astronomen met deze telescoop hebben gedaan. Het belangrijkste doel van de VISTA Magellanic Clouds (VMC) Survey is het in kaart brengen van de ontstaansgeschiedenis van de Grote en de Kleine Magelhaanse Wolk. Ook worden de opnames gebruikt om een driedimensionaal beeld van de beide wolken te maken.

VISTA bestudeert de sterrenhemel in het nabije infrarode licht. Dit maakt het mogelijk om door stofwolken heen te kijken die het zicht belemmeren. Deze wolken blokkeren een groot deel van het zichtbare licht maar ze laten licht op grotere golflengtes gewoon door. VISTA is speciaal gebouwd om op deze grotere golflengtes waar te nemen. Het resultaat is dat veel meer sterren in het centrum van de beide wolken duidelijk zichtbaar zijn. Astronomen hebben ongeveer 10 miljoen individuele sterren in de Grote Magelhaanse Wolk bestudeerd. Met moderne technieken is o.a. de leeftijd van die sterren bepaald. Ze ontdekten dat jongere sterren voorkomen in de verschillende spiraalarmen van het sterrenstelsel.

Bewoners van het zuidelijk halfrond zijn al duizenden jaren gefascineerd door de beide Magelhaanse Wolken maar bij Europeanen waren ze onbekend totdat we de wereldzeeën gingen bevaren. De namen die we nu gebruiken gaan terug naar de ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaan die 500 jaar geleden begon met ontdekkingstochten. In die periode leerden de Europeanen meer over onze planeet. Eigenlijk vergelijkbaar met wat astronomen nu leren over de Magelhaanse Wolken

De sterren die op deze opname zichtbaar zijn worden beschreven in het artikel “The VMC Survey – XXXIV.  Morphology of Stellar Populations in the Magellanic Clouds” dat is verschenen in het tijdschrift “the Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

 

Eerste publicatie: 14 september 2019
Bron: ESO