Ruimtevaartnieuws

Volg live de terugkeer op Aarde van de Artemis 1 Orion capsule

Zondag 11 december 2022 komt er een einde aan de 26 dagen durende Artemis 1-missie van de NASA. De terugkeer van de capsule is live te volgen.

NASA's Artemis 1 Orion met de wassende Aarde op de achtergrond op 10 december 2022
NASA’s Artemis 1 Orion met de wassende Aarde op de achtergrond op 10 december 2022. Credit: NASA TV

De Artemis 1 Orion zal zondag 11 december 2022 om 18:40 uur Nederlandse tijd voor de westkust van Baja Californië in zee neerplonzen. Het is dan het einde van een missie die 26 dagen heeft geduurd. De missie werd op 16 november gelanceerd. Je kunt de landing van de Artemis 1 Orion live volgen via een live uitzending van NASA TV die om 17 uur Nederlandse tijd begint.

De onbemande Artemis 1 Orion is de eerste test van NASA van de raket en het ruimtevaartuig dat de organisatie gaat gebruiken om omstreeks 2025 astronauten terug te brengen naar het oppervlak van de Maan. Tijdens de terugkeer staat de Orion voor zijn meest kritieke uitdaging tot nu toe: de gloeiend hete temperaturen overleven terwijl hij door de atmosfeer van de Aarde raast en zijn parachutes inzetten voor een veilige landing.

De afdalingsprocedure van de Orion begint om 18:00 uur Nederlandse tijd, dan wordt de bemanningscapsule gescheiden van de servicemodule, die laatste is gebouwd door de ESA, en die de zonnepanelen, de motor en de brandstof bevat die worden gebruikt om naar de Maan en terug te gaan. De servicemodule is niet langer nodig en zal worden afgekoppeld op een manier die geen gevaar vormt voor Orion of de mensen op de grond.

De verschillende fases van de terugkeer van Orion op Aarde.
De verschillende fases van de terugkeer van Orion op Aarde. Credit: ESA/NASA

Om 18:20 uur Nederlandse tijd zal de Orion aan zijn duik door de atmosfeer van de Aarde beginnen. Dat zal gebeuren met een snelheid van 40.000 kilometer per uur, ongeveer 32 keer de snelheid van het geluid. De temperatuur van het hitteschild zal oplopen tot ongeveer 2800 graden Celsius, ongeveer half zo heet als het oppervlak van de Zon.

Om het ruimtevaartuig te vertragen en op het doel gericht te houden zal NASA een nieuwe terugkeertechniek testen waarbij Orion na zijn eerste atmosferische binnenkomst als een steen die over het water ketst door de atmosfeer van de Aarde zal stuiteren. Het ruimtevaartuig zal dan een tweede atmosferische binnenkomst maken om zijn definitieve afdaling voort te zetten.

Om 18:35 uur zou Orion op een hoogte van ongeveer 12 kilometer moeten zijn en op dat moment gaan de zingen snel. Binnen een tijdsbestek van 4 minuten zal het ruimtevaartuig een reeks parachutes inzetten om de afdaling nog meer te vertragen. Hangend aan zijn hoofdparachutes zal Orion naar verwachting met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur naar beneden omen om dan omstreeks 18:40 in zee te plonsen.

Na de landing in zee zal de Orion daar twee uur blijven. In die tijd kan NASA de ruimtecapsule testen en de temperaturen na het neerkomen controleren. Als alles volgens schema verloopt zou Orion om 21 uur Nederlandse tijd aan boord van het bergingsschip moeten zijn.

Tabel 1 – Artemis 1 Orion splashdown schema 11 december 2022

Gebeurtenis Tijd
Uitzending NASA TV begint 17:00
Scheiding bemanningscapsule 18:00
Ingangsinterface bemanningscapsule 18:20
Hoogte 12 kilometer 18:35
Inzet voorste parachute 18:36
Voorste parachute afwerpen 18:36
Drogue parachute inzetten 18:36
Hoofdparachute inzetten 18:37
Drogue parachute afwerpen 18:37
Neerplonzen 18:40
Orion op bergingsschip 18:40
Post splashdown persconferentie 21:30
Artemis 1 missie hoogtepunten 00:00 (12 december 2022)

NASA werkt samen met de Amerikaanse marine om Orion uit de Stille Oceaan te bergen. De USS Portland van de marine is ter plaatse om Orion op te halen en duikers van de marine en NASA hebben wekenlang bergingsplannen geoefend.

Zodra Orion terug op Aarde is heeft NASA nog twee Artemis 1-evenementen gepland om de missie af te ronden.

Om 21:30 uur Nederlandse tijd zal NASA een persconferentie houden om de terugkeer van Orion naar de Aarde en de missie in het algemeen te bespreken. Die briefing wordt live uitgezonden op NASA TV. Om 00:00 uur Nederlandse tijd (12 december) zal NASA zijn laatste Artemis 1-video met hoogtepunten  van de missie uitzenden.

NASA zal de Artemis 1 Orion bestuderen om te zien hoe goed zijn systemen presteerden tijdens de 26-daagse maanvlucht. Als alles goed gaat wil NASA in 2024 de eerste bemande missie met een Orion lanceren, de Artemis 2-missie, om astronauten op een reis rond de Maan te sturen. Artemis 3, de eerste bemande maanlandingsmissie met Orion en een SpaceX Starship-lander, staat gepland voor niet eerder dan 2025.

Eerste publicatie: 11 december 2022
Bron: NASA, ESA, space.com