Waarnemen

Waarnemen – het sterrenbeeld Beker

De Beker is een van de twee sterrenbeelden die zich op de rug van de Waterslang – Hydra bevinden. De Latijnse naam voor de Beker is Crater. Het andere sterrenbeeld dat zich op de rug van de Waterslang bevindt is de Raaf – Corvus. De drie sterrenbeelden zijn op avonden in april boven de zuidwestelijke horizon te zien. Op het zuidelijk halfrond glijdt de Waterslang naar de westelijke horizon terwijl de Beker en de Raaf zich vastklampen aan de noordzijde van de Waterslang.

Zoekkaart voor het sterrenbeeld Beker
In april is het sterrenbeeld Waterslang – Hydra vanuit onze contreien volledig waarneembaar. Beker en Raaf zijn twee sterrenbeelden die zich op de rug van de Waterslang bevinden. Ook de helder ester Spica van het sterrenbeeld Maagd is in de buurt. Credit: Cartes du Ciel – Kuuke’s Sterrenbeelden.

Mythologie van de Beker

In de mythologie was Beker – Crater de beker waaruit Apollo dronk. Apollo was een bekende Griekse god wiens taak het was om elke dag de Zon langs de hemel te dragen. Zoals je je kunt voorstellen was dat een eten en zware taak. Apollo vroeg zijn raaf Corvus, om water voor hem te halen omdat hij moe en oververhit was. Maar de Raaf was geen braaf huisdier en deed niet wat Apollo wilde.

De Raaf vertrok op zijn missie en onderweg zag hij een boom met bessen. Hij bracht er een paar dagen door met het eten van de bessen voordat hij uiteindelijk terugkeerde met het water. Ook nam hij een waterslang mee en verzon een verhaal dat de waterslang hem aanviel en dat dit de reden was van zijn vertraging. Apollo echter geloofde zijn leugen niet en plaatste hem bij de beker aan de sterrenhemel. Nu heeft de Raaf de Beker altijd in het vizier maar kan hij er zelf nooit uit drinken.

Op zoek naar de Beker

Trek een denkbeeldige lijn tussen de heldere sterren Spica van het sterrenbeeld Maagd en Regulus van het sterrenbeeld Leeuw. Beker bevindt zich ongeveer halverwege en ten zuiden van deze lijn. Als je bekend bent met de Waterslang dan kun je de Beker ongeveer in het midden op zijn rug zien staan.

De sterren van de Beker

Beker heeft geen bijzondere sterren. Delta Crateris is de helderste met een visuele helderheid van magnitude 3,56. Delta Crateris bevindt zich op een afstand van ongeveer 195 lichtjaar. Gamma Crateris heeft een visuele helderheid van magnitude 4,05 en is 89 lichtjaar van de Aarde verwijderd. Alpha Crateris – Alkes heeft een visuele helderheid van magnitude 4,08 en is 174 lichtjaar ver weg. Beta Crateris is van magnitude 4,46 en bevindt zich op een afstand van 266 lichtjaar.

Corvus - IAU-kaart
IAU-kaart van het sterrenbeeld Corvus – Raaf

Al deze sterren zijn dus in een stedelijke en omgeving met lichtvervuiling nauwelijks te zien. Je hebt dus een donkere locatie nodig om de Beker te kunnen waarnemen.

Kort gezegd: Beker is een zwak sterrenbeeld dat zich op de rug van de Waterslang bevindt. Het sterrenbeeld is in april het beste zichtbaar maar dan wel alleen vanuit een donkere locatie.

We hebben op Kuuke’s Sterrenbeelden ook een veel uitgebreider artikel over het sterrenbeeld Beker – Crater.

Eerste publicatie: 9 april 2023
Bron: eartsky