Astronomisch Nieuws

Wall-E en Eva fotograferen Aarde en Maan

Cubesat fotografeert Aarde-Maan
De Aarde en de Maan werden op 9 mei 2018 van een afstand van ongeveer 1 miljoen kilometer gefotografeerd door de CubeSat wall-E die op weg is naar Mars. Credit: NASA/JPL

In 1990 maakte de Voyager 1 van de NASA een iconische foto van de Aarde. De Voyager was toen enkele miljarden kilometers verwijderd van de Aarde. Nu hebben twee CubeSats, op weg naar Mars, hun eigen versie gemaakt door de Aarde en de maan in één beeld te fotograferen.

De NASA vestigde op 8 mei 2018 een nieuw afstandsrecord toen een paar CubeSats, Mars Cube One (MarCO) genaamd, een afstand van 1 miljoen kilometer tot de Aarde hadden bereikt. Eén van de CubeSats, Wall-E gebruikte een fisheye lens om op 9 mei zijn allereerste foto te maken. Die foto is onderdeel van het testprogramma om te controleren of de gevoelige antenne van de CubeSat correct is uitgevouwen. Als bonus werd er een foto gemaakt van de Aarde en de Maan die als kleine puntjes zichtbaar waren in de ruimte.

De MarCO’s zijn de eerste CubeSats die voorbij de Aarde zijn gelanceerd. Normaliter komen CubeSats in een baan om de Aarde en blijven ze op een afstand van minder dan 800 kilometer van onze planeet. Oorspronkelijk werden CubeSats ontwikkeld door studenten van technische universiteiten om te leren hoe satellieten werken. Tegenwoordig zijn CubeSats een belangrijke commerciële technologie geworden.

De MarCO CubeSats werden op 5 mei samen met de Mars InSight lander van de NASA gelanceerd. De InSight zal landen op Mars om het binnenste van de planeet te bestuderen. De InSight zal op 26 november 2018 landen op Mars. Beide missies worden geleid door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA.

Mars heeft maar een hele ijle atmosfeer en dat maakt zachte landingen uitermate uitdagend. De MarCO’s volgen de inSight op zijn reis naar Mars. Als ze het heelhuids halen tot aan Mars dan zullen hun antennes gebruikt worden om de gegevens die de InSight tijdens de landing uitzendt door te stralen naar de Aarde.

De InSight vertrouwt niet on de MarCO CubeSats voor de verbinding met de Aarde. Daarvoor wordt de Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA ingezet. De beide CubeSats worden louter gebruikt voor het testen van technologieën zoals de antennes, radio en aandrijving want als het werkt dan zijn CubeSats veel goedkoper in te zetten voor planeetonderzoek.

Later deze maand zullen de MarCO’s een koerscorrectie maken die ze op de juiste route naar mars zal brengen. Het is voor het eerst dat CubeSats op zo’n grote afstand van de Aarde een koerscorrectie ondergaan. Als alles goed gaat dan zien we Wall-E en Eva medio november weer terug bij Mars.

 

Eerste publicatie: 19 mei 2018
Bron: diverse persberichten