Webb ziet twee botsende sterrenstelsels in de Dolfijn
Het Webb team heeft een schitterende foto vrijgegeven die is gemaakt van ZW II 96, een fuserend paar sterrenstelsels in het sterrenbeeld Dolfijn – Delphinus.
ZW II 96 bevindt zich op een afstand van 496 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Dolfijn – Delpinus dicht in de buurt van de hemelequator.
Het object is ook bekend als LEDA 65779 en 2MASX J20572362+1707445. Het zijn twee sterrenstelsels die met elkaar aan het fuseren zijn en dat verklaart dan ook meteen de chaotische, verstoorde vorm.
De heldere kernen van de twee sterrenstelsels zijn verbonden door heldere ranken van stervormingsgebieden. De spiraalarmen van het onderste sterrenstelsel zijn uit hun vorm verdraaid door de zwaartekrachtsverstoring van de fuserende sterrenstelsels.
Het zijn deze stervormingsgebieden die ZW II 96 zo aantrekkelijk doelwit maken voor de Webb Telescope.
Het paar sterrenstelsels is op infrarode golflengtes bijzonder helder en dat komt door de aanwezigheid van stervorming op grote schaal.
Webb legde ZW II 96 vast met twee van zijn geavanceerde instrumenten: de Near-Infrared Camera (NIRCam) en het Mid-Infrared Instrument (MIRI).
De nieuwe waarnemingen zijn afkomstig uit een verzameling Webb-metingen die zich verdiepen in de details van galactische evolutie, met name in nabije heldere infraroodstelsels zoals ZW II 96.
Deze sterrenstelsels zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bijzonder helder op infrarode golflengtes, met een helderheid die meer dan 100 miljard keer groter is dan die van de Zon.
Astronomen stelden een studie voor van complexe galactische ecosystemen – inclusief de fuserende sterrenstelsels in ZW II 96 – om Webb kort na de ingebruikname van de telescoop op de proef te stellen.
Hun gekozen doelen zijn al waargenomen met telescopen op Aarde en de Hubble Space Telescope. Die informatie geeft astronomen inzichten in het vermogen van Webb om de details van complexe galactische objecten te ontrafelen.
Eerste publicatie: 1 december 2022
Bron: sci-news