20 nieuwe manen gevonden bij Saturnus
Astronomen hebben 20 voorheen onbekende manen ontdekt bij de planeet Saturnus. Het aantal bekende manen bij de planeet stijgt daarmee naar 82. Dat zijn er 3 meer dan bij Jupiter. En er is meer opwindend nieuws want je kan meehelpen deze nieuw gevonden objecten een naam te geven.
Het gaat om 20 kleine manen die allemaal ongeveer 5 kilometer in doorsnede zijn. Zeventien van deze manen draaien in een retrograde baan. Dat betekent dat ze tegen de wijzers van de klok om Saturnus draaien. Deze 17 manen hebben allemaal meer dan drie aardse jaren nodig om eenmaal om de planeet te draaien. De verst verwijderde van deze 17 is tevens de verst verwijderde bekende maan van Saturnus.
Een van de 3 nieuw ontdekte prograde manen heet een baanperiode van meer dan 3 aardse jaren. De andere twee prograde manen hebben een omlooptijd van ongeveer 2 jaar.
De 17 retrograde manen behoren tot de Norse groep van manen. Dit zijn manen die allemaal ongeveer dezelfde baanparameters hebben. De twee binnenste prograde manen kunnen bij de Inuit groep ingedeeld worden en de buitenste van de prograde manen kan vermoedelijk bij de Gallische groep worden geplaatst.
Ieder van deze groepen manen zijn vermoedelijk de overblijfselen van een inslag uit een ver verleden waarbij een grotere maan werd vernietigd.
Dergelijke groepen manen komen ook voor bij Jupiter waarmee astronomen bewezen achten dat er in het verre verleden grote botsingen hebben plaatsgevonden in het Saturnussysteem of dat de objecten zijn ontstaan uit botsingen met passerende asteroïden of kometen. Aldus de astronoom Scott Sheppard van het Carnegie Instituut voor Wetenschappen in Washington. Hij is samen met zijn team verantwoordelijk voor de ontdekking van deze 20 manen.
Sheppard werkte samen met onderzoeksgroepen onder leiding van David Jewitt van de Universiteit van Californië en Jan Kleyna van de Universiteit van Hawaii. De astronomen maakten gebruik van de Subaru Telescoop op Hawaii.
Volgens Sheppard: “Door gebruik te maken van de grootste telescopen ter wereld kunnen we nu alle kleine manen rond de reuzenplaneten in kaart brengen. Deze maantjes spelen een belangrijke rol bij het bepalen hoe de planeten in ons zonnestelsel zijn ontstaan en geëvolueerd.”
Het bestaan van de nieuw gevonden maantjes suggereert dat de zijn ontstaan uit inslagen die plaatsvonden nadat Saturnus volledig was ontstaan. De gasreus was omringd door een schijf van stof en gas en was bezig zijn vorm aan te nemen. Als deze kleine maantjes door al dat materiaal heen hadden moeten ploegen dan zouden ze door de wrijving snelheid hebben verloren en naar de planeet toe zijn gespiraliseerd.
Afgelopen jaar ontdekte Sheppard ook al een twaalftal maantjes bij Jupiter. Het Carnegie Instituut organiseerde toen een publiekswedstrijd om vijf van deze maantjes een naam te geven.
Ook nu organiseert het Carnegie Instituut weer een wedstrijd om de nieuwe maantjes een naam te geven. Deze keer moeten de maantjes vernoemd worden naar reuzen uit de Noorse, Gallische of de Inuit mythologie.
Alle 20 nieuw gevonden maantjes komen in aanmerking voor een nieuwe naam. Je kan je voorstel indienen door te twitteren naar @SaturnLunacy. De wedstrijd loopt tot 6 december. Je moet je gekozen naam motiveren en de hashtag #NameSaturnsMoons gebruiken.
De organisatie stelt foto’s, kunstwerkjes en video’s sterk op prijs. Bezoek de website van het Carnegie Instituut voor meer informatie over de wedstrijd.
Eerste publicatie: 8 oktober 2019
Bron: diverse persberichten