Ruimtevaartnieuws

Al Amal fotografeert Deimos

Een ruimtesonde rond Mars heeft de meest gedetailleerde foto’s tot nu toe teruggestuurd van de kleine maan van de rode planeet.

Deze afbeelding van het UAE Space Agency toont de planeet Mars en zijn maan, Deimos, op de voorgrond. De Amal ruimtesonde van de Verenigde Arabische Emiraten - Amal is Arabisch voor “hoop”- vloog in maart 2023 binnen 100 kilometer van Deimos.
Deze afbeelding van het UAE Space Agency toont de planeet Mars en zijn maan, Deimos, op de voorgrond. De Amal ruimtesonde van de Verenigde Arabische Emiraten – Amal is Arabisch voor “hoop”- vloog in maart 2023 binnen 100 kilometer van Deimos. Credit: UAE Space Agency.

De Amal ruimtesonde van de Verenigde Arabische Emiraten vloog vorige maand binnen 100 kilometer van Deimos en de close-ups hiervan werden onlangs vrijgegeven. Amal – Arabisch voor “hoop” – kreeg een twee-voor-een toen Mars enkele van de afbeeldingen fotobomde. Het was het dichtst bij Deimos in bijna een halve eeuw dat een ruimtesonde is geweest.

De ruimtesonde observeerde ook de weinig verkende verre zijde van de vreemd gevormde, bekraterde maan die slechts 15 * 12 *12 kilometer groot is.

De andere maan van Mars, Phobos, is bijna twee keer zo groot en beter te begrijpen omdat hij voor dichter bij Mars draait – slechts 6000 kilometer. Het is de dichtstbijzijnde maan van alle planeten in ons zonnestelsel.

Deimos’ baan strekt zich tot op 23.000 kilometer van Mars uit. Dat is dicht bij het binnenste deel van de baan van de ruimtesonde. “Dit maakte het waarnemen van Deimos een overtuigend idee”, aldus hoofdwetenschapper Hessa al-Matroushi van de missie.

“Phobos heeft tot nu toe de meeste aandacht gekregen – nu is het de beurt aan Deimos”, aldus Hessa.

Al-Matroushi en andere wetenschappers van de UAE Space Agency zeiden dat deze nieuwe beelden aangeven dat Deimos geen asteroïde is die eeuwen geleden in een baan van Mars is gevangen, de leidende theorie tot nu toe. In plaats daarvan zeggen ze dat de maan van Martiaanse oorsprong lijkt te zijn – misschien van een grotere Mars-maan of van Mars zelf.

De bevindingen werden 24 april 2023 gepresenteerd op de algemene vergadering van de European Geosciences Union in Wenen.

Amal zal dit jaar langs Deimos blijven scheren maar niet meer zo dichtbij als de ontmoeting van 10 maart.

De Viking 2 van de NASA kwam in 1977 binnen 30 kilometer van Deimos. Sindsdien hebben andere ruimtevaartuigen Deimos gefotografeerd maar van veel verder weg.

De Amal ruimtesonde werd op 19 juli 2020 gelanceerd, één dag vóór de 50ste verjaardag van de eerste maanlanding van de mensheid  – op de maan van de Aarde – door Neil Armstrong en Buzz Aldrin van de Apollo 11-missie.

Eerste publicatie: 24 april 2023
Bron: phys.org