Ruimtevaartnieuws

Artemis 1 Orion capsule bereikt vandaag de maximale afstand tot de Aarde

De Orion capsule van de Artemis 1-missie zal vandaag, 28 november 2022, zijn grootste afstand tot de Aarde bereiken en daarna omkeren en terugkeren naar de Aarde.

Traject van de Orion capsule tijdens de Artemis 1-missie.
Traject van de Orion capsule tijdens de Artemis 1-missie. Credit: NASA

Artemis 1, de eerste vlucht van het Artemis-programma, heeft vandaag de Orion ruimtecapsule tot op een afstand van bijna 435.000 kilometer van de Aarde zien komen. Dit schreven functionarissen van de NASA in een verklaring vandaag.

Orion heeft eerder de verste afstand van de Aarde bereikt van een voor mensen bedoelde ruimtesonde om de Maan. Op zaterdag. 26 november 2022 om 14:40 uur Nederlandse tijd, vloog de onbemande capsule voorbij de recordafstand die door de bemande Apollo 13 capsule werd bereikt. Orion bevond zich toen meer dan 400.171 kilometer van de Aarde.

Orion is een onbemande missie rond de Maan om ingenieurs van NASA te laten beoordelen of het ruimtevaartuig klaar is voor menselijke missie. Die missies staan momenteel gepland om te beginnen met de bemande Artemis 2-missie die omstreeks 2024 gelanceerd met worden.

Je kan livebeelden in real-time volgen via deze camera-feed of als een animatie op deze NASA-website. De geanimeerde website laat zien hoe ver Orion op een bepaald moment van de Aarde is verwijderd.

De website toont Orion in de ruimte, samen met de verstreken tijd, snelheid en afstand tot de Aarde en de Maan. Je kan verschillende weergaven van de ruimtesonde bekijken door te schakelen tussen camera’s op de zonnepanelen of beelden van de ruimtesonde of de baan van Orion.

Orion zal op 11 december 2022 terugkeren op Aarde en zal dat doen met een plons in de oceaan. Dat wil zeggen als de missie volgens plan blijft verlopen.

Eerste publicatie: 28 november 2022
Bron: NASA