Astronomisch Nieuws

Astronomen nemen zeldzame dubbele asteroïde waar

 

De dubbele asteroïde 2017 YE5
De dubbele asteroïde 2017 YE5 gecombineerd waargenomen door de Arecibo radiotelescoop en de Green bank radiotelescoop. De waarnemingen laten overduidelijk zijn dat het twee afzonderlijke objecten zijn die om elkaar heen draaien. Credits: Arecibo/GBO/NSF/NASA/JPL-Caltech

Nieuwe waarnemingen die zijn gedaan met de Goldstone Solar System Radar van de NASA in het Amerikaanse Californië, de Arecibo radiotelescoop op Puerto Rico en de Green Bank radiotelescoop in het Amerikaanse Virginia hebben laten zien dat de onlangs ontdekte asteroïde 2017 YE5 eigenlijk uit twee objecten bestaat die beiden ongeveer 900 meter in grootte zijn en die om elkaar heen draaien. 2017 YE5 is daarmee de vierde dubbele asteroïde die dichtbij de Aarde kan komen en waarvan beide objecten ongeveer even groot zijn en elkaar niet raken.

De aardscheerder 2017 YE5 werd op 21 december 2017 ontdekt door astronomen met behulp van de Morocco Oukaimeden Sky Survey maar tot eind juni 2018 waren er geen details bekend over de asteroïde.

Op 21 juni 2018 maakte 2017 YE5 zijn dichtste nadering tot de Aarde voor de komende 175 jaar. De kortste afstand bedroeg ongeveer 6 miljoen kilometer en dat is gelijk aan ongeveer 16 maal de afstand tussen de Aarde en de Maan.

Op 21 en 22 juni werd de aardscheerder met de Goldstone Solar System Radar waargenomen en kreeg men de eerste signalen dat het een dubbel object zou kunnen zijn. De waarnemingen lieten twee afzonderlijke lobben zien maar als gevolg van de oriëntatie van de asteroïde was het niet duidelijk of ze van elkaar gescheiden waren of dat ze aan elkaar vast zaten. Draaiden de twee objecten en bleek dat er een duidelijke scheiding zichtbaar was.

Ook de astronomen van de Arecibo radiotelescoop hadden 2017 YE5 al opgenomen in hun waarneemprogramma en ze werden door hun collega’s van Goldstone geattendeerd op het unieke karakter van de asteroïde.

Op 24 juni werkte Arecibo samen met Green Bank en werd, gebruikmakende van een speciale techniek, gelijktijdig de asteroïde waargenomen en ook deze waarnemingen bevestigden dat 2017 YE5 een dubbele asteroïde is.

Nieuwe waarnemingen die tussen 21 en 26 juni werden gedaan lieten zien dat de twee objecten met een periode tussen 20 en 24 uur om elkaar heen draaien.

Radaropnames laten zien dat de twee objecten groter zijn dan hun gecombineerde optische helderheid deed vermoeden en dat wijst erop dat de twee rotsblokken niet zo veel zonlicht reflecteren als een typische rotsachtige asteroïde. 2017 YE5 is vermoedelijk dus zo zwart als kool.

De opnames die de Goldstone maakte op 21 juni laten daarnaast ook een groot verschil zien in de radarreflectie en dat is een fenomeen dat nog nooit eerder is gezien onder de meer dan 50 dubbelasteroïden die sinds 2000 met radar zijn bestudeerd.

Ook op de opnames van de Arecibo waren deze verschillen in radarreflecties zichtbaar en astronomen denkend at ze worden veroorzaakt door een verschil in dichtheid, een verschil in samenstelling in de buurt van hun oppervlak of een verschil in de ruwheid van het oppervlak.

Eerste publicatie: 14 juli 2018
Bron: diverse persberichten