Sterren

Astronomen ontdekken 10 miljard jaar oude bruine dwerg

bruine dwergen spectraalklasses
De verschillende spectraalklasses voor bruine dwergen (Credit: NASA/JPL)

Astronomen hebben een bruine dwerg ontdekt die ongeveer 10 miljard jaar geleden is ontstaan en die bestaat uit gas dat ongeveer 250 keer schoner is dan de Zon.

Een internationaal team van astronomen heeft een bruine dwerg ontdekt (dit is een ster die te klein is voor kernfusie) met de zuiverste samenstelling en de grootste massa tot nu toe. Het gaat om het object SDSS J0104+1535. De bruine dwerg maakt deel uit van de halo van ons sterrenstelsel. Deze halo bestaat uit de oudste sterren die we kennen. De ontdekking werd gepubliceerd in de Monthly Notices van de Royal Astronomical Society.

Bruine dwergen houden het midden tussen een planeet en een volledig ontwikkelde ster. Hun massa is te klein om het kernfusie proces dat waterstof omzet in helium, op gang te krijgen waardoor er een constante productie van energie kan ontstaan maar ze zijn ook veel zwaarder dan planeten.

SDSS J0104+1535 bevindt zich op een afstand van ongeveer 750 lichtjaar van de Zon in het sterrenbeeld Vissen – Pisces. De dwerg bestaat uit gas dat 250 maal zuiverder is dan het gas waaruit de Zon bestaat namelijk meer dan 99,99% waterstof en een beetje helium. Berekeningen hebben aangetoond dat de bruine dwerg ongeveer 10 miljard jaar geleden is ontstaan. Ook laten berekeningen zien dat het object een massa heeft van 90*Jupiter waarmee het de zwaarste bruine dwerg is die tot nu toe is gevonden.

Het was voorheen niet bekend dat bruine dwergen konden ontstaan uit een dergelijk schoon gas. Deze ontdekking duidt er volgens de onderzoekers op dat er vermoedelijk nog veel meer hele schone bruine dwergen zijn die vroeg itijdens het ontstaan van ons sterrenstelsel zijn gevormd.

Het onderzoeksteam, dat onder leiding stond van Dr. Zenhua Zhang van het astrofysische instituut van de Canarische Elanden, geeft aan dat ze niet hadden verwacht om bruine dwergen te vinden die zó schoon zijn. Een dergelijke ontdekking suggereert meteen dat er nog veel meer van dergelijke objecten moeten bestaan.

SDSS J0104+1535 is geclassificeerd als een ultra-subdwerg van het L-type. Dit is gebaseerd op de optische en nabije infrarode spectrum. De metingen werden gedaan met de Very Large Telescope van de ESO. De classificatie is gebaseerd op een schema dat onlangs door Dr. Zhang werd opgesteld.

 

Eerste publicatie: 26 maart 2017
Bron: Royal Astronomical Society