zaterdag, december 7, 2024
Ruimtevaartnieuws

Bemanning blijft mogelijk heel jaar in ISS na lekkende Sojoez

Een NASA-astronaut en 2 kosmonauten zullen, na het lekken van hun Sojoez, vermoedelijk een jaar in het ISS blijven wonen. De Sojoez is vermoedelijk geraakt door een micrometeoriet en is al zijn koelvloeistof verloren.

De lekkende Sojoez gekoppeld aan het ISS
De Russische Sojoez MS-22 gekoppeld aan de Rassvet-module van het ISS. De opname dateert van oktober 2022. Op de achtergrond is de Russische Nauka-module zichtbaar met daaraan de opgevouwen Europese robotische arm. Credit: NASA.

Drie astronauten zullen blijkbaar twee keer zo lang wegblijven van hun thuisplaneet als oorspronkelijk gepland.

NASA’s Frank Rubio en de kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin werden op 21 september 2022 aan boord van een Russische Sojoez naar het International Space Station gelanceerd.

Het trio zou in maart naar huis komen met diezelfde Sojoez. Maar de capsule, de MS-22, verloor al zijn koelvloeistof na een vermoedelijk inslag van een micrometeoriet vorige maand. Hierdoor werd de capsule ongeschikt om astronauten te vervoeren, behalve dan in noodgevallen. Daarom heeft het Russische federale ruimtevaartagentschap Roscosmos besloten om op 20 februari een onbemande Sojoez naar het ISS te lanceren om Rubio, Prokopyev en Petelin terug naar de Aarde te brengen.

Die volgende Sojoez blijft echter aangemeerd bij het ISS totdat zijn opvolger – een capsule die een bemanning zal ver voeren – klaar is om te vertrekken. Dat zal waarschijnlijk nog wel even duren en dus krijgen Rubio, Prokopyev en Petelin een flinke verlenging van hun missie aan hun broek.

Volgens NASA zullen de drie vermoedelijk pas eind september terugkeren naar de Aarde. De exacte timing is nog niet bekend.

Als “eind september” ergens na 21 september betekent dan zal de bemanning van de MS-22 uiteindelijk een heel jaar in de ruimte blijven en dat is iets wat geen enkele NASA-astronaut eerder heeft gedaan.

Een paar zijn er in de buurt gekomen. Mark Van de Hei woonde bijvoorbeeld tussen april 2021 en april 2022 355 dagen aan boord van het ISS. Scott Kelly en de kosmonaut Mikhail Kornienko logden 340 dagen in de ruimte. Dit was tussen maart 2015 en maart 2016 en Christina Koch verbleef bijna 329 dagen aan boord van het ISS. Dit was van april 2019 tot februari 2020.

Van deze missies zou alleen die van Kelly en Kornienko zo lang duren. Hun veel gepubliceerde “jaar in de ruimte” was ontworpen om gegevens te verzamelen over de effecten van langdurige ruimtevluchten op het menselijk lichaam, om te helpen bij het plannen van toekomstige bemande missies naar Mars.

Van de Hei en Koch woonden langer in het ISS dan gepland vanwege planningsproblemen. De verlenging van Vande Hei was bijvoorbeeld noodzakelijk vanwege het besluit van Rusland om filmmakers te lanceren op de volgende Sojoez in plaats van een vervangende astronautenploeg.

Maar biomedisch personeel van de NSASA en missieplanners gebruiken ongetwijfeld de extra gegevens die zijn gegenereerd tijdens die onverwacht lange vluchten – en ze zullen Rubio, Prokopyev en Petelin waarschijnlijk met dezelfde intensiteit willen bestuderen.

Kosmonauten hebben overigens een heel jaar onafgebroken buiten de Aarde geleefd. Valery Polyakov heeft met 437 dagen het record op zijn naam staan. Dit was in 1994 en 1995 aan boord van het oude Russische ruimtestation Mir.

Eerste publicatie: 21 januari 2023
Bron: space.com