Ruimtevaartnieuws

Mars helikopter Ingenuity maakt zijn veertigste vlucht

De 1,8 kilogram zware helikopter maakte op 19 januari 2023 zijn veertigste vlucht. Die vlucht duurde bijna 92 seconden en er werd een horizontale afstand van 178 meter afgelegd.

Zandduinen, gefotografeerd door Ingenuity
Deze opname werd op 19 januari 2023 gemaakt door de Ingenuity helikopter tijdens zijn 40ste vlucht op de rode planeet. Credit: NASA/JPL-Caltech

De vlucht herpositioneerde Ingenuity en verplaatste de helikopter van “Airfield Z” op de vloer van de Jezero krater naar “Airfield Beta”. Die reis bracht de kleine helikopter over enkele zandduinen.

Ingezoomde foto, op 11 januari 2023 gemaakt door de Perseverance rover,
Ingezoomde foto, op 11 januari 2023 gemaakt door de Perseverance rover, toont Ingenuity rustende op een zandduin. Credit: NASA/JPL-Caltech

Ingenuity landde in februari 2021 samen met de Perseverance rover van de NASA in de 45 kilometer grote Jezero krater. Deze herbergde miljarden jaren geleden een groot meer en een rivierdelta.

Perseverance zoekt naar tekenen van vroeger leven op Mars en verzamelt tientallen monsters die omstreeks 2033 naar de Aarde terug worden gestuurd door een gezamenlijke missie van de NASA en de ESA.

Het plan zegt dat Perseverance die monsters aflevert aan een met een raket uitgeruste lander die het materiaal in een baan om de planeet moet brengen. van daaruit wordt de container met materiaal door een Europese sonde gepakt en naar de Aarde vervoerd. Deze twee sondes zullen naar verwachting halverwege tot tegen het einde van de jaren ’20 worden gelanceerd.

De afgelopen weken heeft Perseverance verschillende buisjes met materiaal gedropt in een depot” op de bodem van de Jezero krater. Dit depot is een back-up voor het geval de rover niet in staat is om de monsters later in dit decennium naar de lander te brengen. in dat scenario zullen twee kleine, Ingenuity-achtige helikopters die aan boord van de lander zijn, de depotbuizen een voor een ophalen.

Tot op heden heeft Perseverance acht van de geplande 10 monsterbuisjes in het depot opgeslagen. Dit depot bevindt zich op een deel van de Jezero krater dat door de missieleiding “Three Forks” is gedoopt.

Ingenuity is een technologiedemonstratie die is ontworpen om te laten zien dat verkenning vanuit de lucht op mars mogelijk is. Dit ondanks de zeer ijle atmosfeer van de planeet. De belangrijkste missie van de helikopter besloeg slechts vijf vluchten, die Ingenuity al kort na de landing in de Jezero krater uitvoerde.

De helikopter schakelde vervolgens over op een uitgebreide missie waarbij hij zijn vliegcapaciteiten op de proef stelde en diende als verkenner voor Perseverance. De luchtwaarnemingen van de helikopter helpen het roverteam om potentieel interessante wetenschappelijke doelen te identificeren en de beste routes te kiezen door het ruige landschap op de bodem van de krater.

Eerste publicatie: 21 januari 2023
Bron: NASA