Ruimtevaartnieuws

BepiColombo scheert voor de eerste keer langs Mercurius

Het is de eerste scheervlucht van een serie van zes voordat de BepiColombo in 2025 in een baan om de planeet komt.

De eerste opname van de scheervlucht van BepiColombo langs Mercurius
De Europees-Japanse BepiColombo ruimtesonde maakte deze opname op 2 oktober 2021 tijdens de eerste van zes scheervluchten die de ruimtesonde in 2025 uiteindelijk in een baan om Mercurius moet brengen. Credit: ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO)

Twee ruimtesondes, eentje gebouwd door Europa en de andere door Japan hebben hun eerste close-up opnames gemaakt van Mercurius. De ruimtesonde vloog afgelopen nacht, op 2 oktober 2021, langs de planeet en toont in de eerste opnames een rotsachtige wereld bedekt met kraters. Het is de eerste van zes scheervluchten die BepiColombo maakt voordat de ruimtesonde in 2025 in een baan om Mercurius moet komen.

De eerste officiële foto werd om 01:44 uur Nederlandse tijd gemaakt (2 oktober) met de Mercury Transfer Module Monitoring Camera 2. Dit is een navigatiecamera die zwartwit beelden maakt. Tien minuten eerder, om 01:34 uur Nederlandse tijd vond de dichtste nadering tot de planeet plaats op een afstand van ongeveer 200 kilometer.

Deze foto van BepiColombo toont tientallen kraters op het oppervlak van Mercurius maar ook een giek, aandrijving en andere delen van de structuur van de ruimtesonde.

Het getoonde gebied maakt deel uit van het noordelijk halfrond van Mercurius, inclusief Sihtu Planitia dat is overspoeld door lava. Een rond gebied dat gladder en helderder is dan de omgeving kenmerkt de vlaktes rond de Calvino krater. Dit gebied wordt de Rudaki vlakte genoemd. Ook de 166 kilometer grote Lermontov krater is zichtbaar.

Naast de onbewerkte foto heeft ESA ook een geannoteerde afbeelding vrijgegeven waarop de belangrijkste kraters zijn benoemd. De komende dagen zullen naar verwachting meer foto’s worden vrijgegeven. Die worden op dit moment nog door het wetenschappelijke team van BepiColombo verwerkt.

Opname van Mercurius door de BepiColombo ruimtesonde
Deze geannoteerde eerste foto van Mercurius, gemaakt door BepiColombo, toont grote kraters en andere kenmerken die werden vastgelegd door de Mercury Transfer Module Monitoring Camera 2 tijdens de scheervlucht op 2 oktober 2021. Credit: ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO)

De ongeveer 750 miljoen euro kostende BepiColombo missie bestaat uit twee verschillende orbiters die zijn ontworpen om Mercurius in ongekend detail te bestuderen met in totaal 16 verschillende instrumenten. De bijdrage van de ESA bestaat uit de Mercury Planetary Orbiter die de planeet van bovenaf bestudeerd terwijl de Mercury Exploration Orbiter van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA het magneetveld, de plasmaomgeving en het stof van de planeet zal bestuderen.

De twee orbiters reizen met behulp van de Mercury Transfer Module naar hun gezamenlijke doel. Deze reis zal 7 jaar duren en begon met de lancering in 2018. Ondertussen heeft BepiColombo 4 scheervluchten langs 3 verschillende planeten gemaakt: in april 2020 langs de Aarde, in oktober 2020 en augustus 2021 langs Venus en afgelopen nacht de eerste langs Mercurius.

De volgende scheervlucht langs de planeet zal in juni 2022 plaatsvinden gevolgd door scheervluchten in juni 2023, september en december 2024 en januari 2025. Als alles goed gaat zal BepiColombo op 5 december 2025 in een baan om Mercurius komen.

Eerste publicatie: 2 oktober 2021
Bron: ESA/space.com