Astronomisch Nieuws

Hubble Space Telescope heeft weer computerproblemen

De Hubble Space Telescope
De Hubble Space Telescope fotografeert al meer dan 30 jaar lang, 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar de onmetelijke ruimte. Credit: NASA

 

Een belangrijke computer aan boord van de Hubble Space Telescope is gecrashed waardoor de ruimtetelescoop in veilige mode is gegaan. NASA zoekt nu naar een oplossing voor het probleem.

Het is niet voor het eerst dat er computerproblemen zijn. De Hubble is inmiddels 31 jaar oud en begint tekenen van ernstige slijtage te vertonen. Ook in maart ging de telescoop in veilige mode. Hetzelfde gebeurde in 2008, 2018 en 2019. Iedere keer lukte het om de Hubble weer tot leven te wekken en het is te hopen dat dit nu ook weer lukt.

De meest recente problemen begonnen op zondag 13 juni toen de zogenaamde payload computer, die verantwoordelijk is voor het controleren en coördineren van de wetenschappelijke instrumenten van de telescoop, er plotseling mee stopte.

De hoofdcomputer van de Hubble kreeg daardoor niet meer de gebruikelijke “handshakes” van de payload computer en zette daardoor automatisch alle wetenschappelijke instrumenten in veilige mode. Afgelopen maandag slaagde men erin om de payload computer te herstarten maar het probleem trad opnieuw op.

Men denkt dat een defect rakende geheugenmodule verantwoordelijk is voor de storing. Het team heeft te maken met oude componenten. In dit geval gaat het om de NASA Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1) waarvan het ontwerp uit de jaren ’80 stamt. De Hubble, die op 25 april 1990 in de ruimte werd gebracht is oud, rechttoe rechtaan en eenvoudig.

Afgelopen woensdag werd overgeschakeld op een backup geheugenmodule, waarvan er verschillende beschikbaar zijn. Hierna wil men de payload computer een hele dag laten draaien om te kijken of alles correct werkt. Als dat zo is worden een voor een alle wetenschappelijke instrumenten weer ingeschakeld en is het weer business als usual en bestudeert Hubble weer sterrenstelsels, planeten en andere objecten.

De Hubble Space Telescope is een samenwerkingsverband tussen de NASA en de ESA. De telescoop heeft een ontworpen levensduur van 15 jaar maar ondertussen zijn we wel 30 jaar verder. Sinds de telescoop in een lage aardbaan om de Aarde draait zijn er al meer dan 1,5 miljoen waarnemingen mee gedaan die hebben geresulteerd in meer dan 18.000 wetenschappelijke artikelen.

De Hubble heeft zijn steentje bijgedragen aan de wetenschap maar er is geen reden om aan te nemen dat het niet nog een paar jaar of zelfs een decennium of langer door zal gaan. En mocht het uiteindelijk mislukken dan is er al een vervanging bij de hand want de James Webb Space Telescope zal naar verwachting dit najaar gelanceerd worden.

 

Eerste publicatie: 18 juni 2021
Bron: NASA/ESA