Ruimtevaartnieuws

Ingenuity maakt zijn eerste kleurenopname op Mars

Eerste kleurenfot van mars door de Ingenuity helikopter
De eerste kleurenfoto op Mars gemaakt door de Ingenuity helikopter van de NASA. Credit: NASA/JPL-Caltech

Het is niet de meest indrukwekkende Marsfoto die we de laatste tijd voorbij zagen komen maar het is wel een speciale foto want hij is gemaakt door de Ingenuity helikopter van de NASA. Het is bemoedigend dat de kleine helikopter zijn eerste koude nacht op Mars heeft overleefd.

De lage-resolutie opname werd op 3 april 2021 gemaakt toen de Ingenuity nog onder de Perseverance rover stond. Je kan twee van de wielen van de rover bovenaan de afbeelding zien. Deze foto is een voorproefje van wat kan gaan komen. Als de 1,8 kilogram zware helikopter vliegt zullen er vanaf een hoogte van 3 meter hoge resolutie opnames gemaakt worden van de omgeving.

Het echte goede nieuws is dat de Ingenuity zelfstandig zijn eerste koude nacht op Mars heeft overleefd. De Ingenuity was tot het afgelopen weekend vastgebonden onder de rover. De helikopter werd op 3 april 2021 op de Marsbodem geplaatst en staat nu rechtop op zijn vier uitgestrekte poten.

De Ingenuity rover staat op Mars
De Ingenuity helikopter staat op Mars. de foto is gemaakt door de Perseverance rover. Credit: NASA/JPL

Dat de Ingenuity zijn eerste koude nacht op Mars heeft overleefd is een grote opluchting voor de NASA. De temperaturen in de Jezero krater kunnen ’s nachts zakken tot -90 °C. Gevoelige elektronische componenten en batterijen kunnen bij dergelijke temperaturen zwaar beschadigd raken. Niet langer verbonden met de Perseverance zal de Ingenuity moeten vertrouwen op zijn eigen verwarming en batterijen. Die batterijen worden overdag bijgeladen met behulp van een zonnepaneeltje op de helikopter.

De helikopter zal de komende dagen een hele reeks van zelftesten uitvoeren om te zien hoe goed de temperatuurregelingen en de energiesystemen functioneren en of er aanpassingen nodig zijn. Aannemende dat alles tiptop in orde is dan is de volgende grote stap het verwijderen van de vergrendelingen die de rotorbladen bij elkaar houden, gevolgd door een test van de rotorbladen en hun bijbehorende motoren. De team zal ook het autonome navigatiesysteem testen samen met een systeem dat de oriëntatie en de hoek tijdens het vluchten zal meten.

De Perseverance rover zal dienen als verbindingsstation tussen de Ingenuity en de vluchtleiding op Aarde. De rover zal zich dan verplaatsen naar van Zyl Overlook, een goede plek van waaruit de rover het 10 * 10 meter grote vliegveld waar de Ingenuity zich nu bevindt in de gaten kan houden.

De eerste vlucht op een planeet anders dan de Aarde zal op zijn vroegst zondag 11 april 2021 plaatsvinden. De helikopter heeft geen wetenschappelijke instrumenten aan boord, alleen camera’s. De Ingenuity is bedoeld als een demonstratiemissie. NASA overweegt meer geavanceerdere helikopters met ruimtemissies mee te sturen. NASA heet 30 sols, martiaanse dagen, uitgetrokken voor deze belangrijke testen.

Eerste publicatie: 6 april 2021
Bron: NASA/Gizmodo