Ruimtevaartnieuws

China vernoemt eerste Marsrover naar de vuurgod Zhurong

Rendering van de eerste Chinese marsrover Zhurong
Zhurong is een onderdeel van de lopende Tianwen 1 missie en moet in mei of juni landen op Mars. Credit: CNSA.

China heeft zijn eerste marsrover vernoemd naar Zhurong, een vuurgod uit een oude Chinese legende. Dit werd bekend gemaakt op de 2021 China Space Conference in Nanjing die op 24 april 2021 is begonnen.

De naamgeving is bedoeld om de symbolische taak van de rover te vertegenwoordigen om de hoop op China interplanetaire verkenning aan te wakkeren, het meedogenloze avontuur van de mensheid in het immense heelal aan te moedigen en de mensheid ertoe aan te zetten te blijven streven naar zelfreflectie, aldus de China National Space Administration.

CNSA zei ook dat het vernoemen van de rover naar een oude vuurgod de integratie van moderne wetenschap en traditionele cultuur symboliseert en de geest onderzoekt en vertrouwen in de Chinese cultuur benadrukt.

Zhurong is onderdeel van de lopende Tianwen-1 missie en zal in mei of juni op Mars landen. Als de landing veilig verloopt en als de rover werkt zoals gepland dan is Zhurong de zesde rover die op Mars wordt ingezet, na vijf voorgangers die door de Verenigde Staten zijn gelanceerd.

Als het semiautonome voertuig efficiënt functioneert dan zal het minimaal drie maanden werken en uitgebreide onderzoeken uitvoeren. De rover is 1,85 meter hoog en weegt ongeveer 240 kilogram. Het apparaat heeft zes wielen en vier zonnepanelen en kan met een snelheid van 200 meter per uur over het oppervlak van de rode planeet rijden. Er zijn zes wetenschappelijke instrumenten aan boord waaronder een multispectraal camera, een radar die door de bodem dringt en een weerstation. Hiermee kunnen verschillende factoren worden gemonitord waaronder de samenstelling van het oppervlak van de planeet, de geologische structuur, het klimaat en de omgeving.

De Tianwen-1 missie is de eerste onafhankelijke Chinese missie naar Mars. De missie begon in juli 2020 toen de verkenner vanaf de het Wenchang Space Launch Center in de Chinese provincie Hainan werd gelanceerd.

De verkenner woog meer dan 5000 kilogram tijdens de lancering. Dit is inclusief de brandstof om Mars te bereiken. Na een reis van meer dan 470 miljoen kilometer kwam de missie op 10 februari 2021 in een baan om Mars. Op dat moment waren de Aarde en Mars ongeveer 193 miljoen kilometer van elkaar verwijderd. Dit heeft te maken met de steeds wisselende afstand tussen de twee hemellichamen. Afhankelijk van de planeetbanen is Mars 55 tot 400 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd.

Op 24 februari 2021 kwam de Tianwen 1 in een voorgeprogrammeerde parkeerbaan boven de rode planeet. De sonde houdt gedurende ongeveer drie maanden deze positie en van hieruit wordt de locatie bestudeerd waar de lander en rover moeten neerkomen. Dit moet in mei of juni gaan gebeuren. Enkele dagen na de landing zal de rover worden losgekoppeld van de lander en aan zijn ritjes beginnen. Op het moment dat lander en rover aan hun reis naar het oppervlak van de rode planeet beginnen zal deze ongeveer 318 miljoen kilometer van de Aarde zijn verwijderd.

Als Tianwen 1 kan voldoen aan al zijn doelstellingen: uitgebreide waarnemingen vanuit een baan rond de planeet, landen op de planeet en een rover uitzetten om onderzoek uit te voeren, dan zal het de allereerste missie naar Mars zijn die deze drie doelen met een sonde weet uit te voeren.

Sinds 19 februari 2021 begint zich ook de Perseverance rover van de NASA op Mars. Deze onderzoekt de Jezero krater op mogelijk oud leven.

De Tianwen 1 is de 46ste Marsmissie sinds de Sovjet-Unie in oktober 1960 de eerste lanceerde. Van die 46 missies zijn er tot nu toe slechts 19 succesvol geweest.

Tianwen, oftewel de Zoektocht naar de Hemelse Waarheid, is een episch werk van Qu Yuan, een beroemde dichter uit het Chu koninkrijk die leefde in de periode van de Strijdende Staten (475 – 221 voor Christus).

Volgens CSNA was deze naamgeving bedoeld om China vastberadenheid om de ruimte te verkennen te illustreren en ook de liefde voor de wetenschap bij de Chinese jeugd aan te wakkeren.

Zhurong in de Chinese mythologie

Zhurong of Zhu Rong is een figuur uit de Chinese mythologie. Hij wordt omschreven als een vuurgod of als een regelaar van het vuur (huozheng, 火正) in dienst van keizer Ku, een van de mythische Vijf Oerkeizers. Zhu Rong wordt verder genoemd als bestuurder van het zuidelijk kwadrant van de hemel, in dienst van Yandi, de vlammenkeizer. In opdracht van Huangdi, de Gele Keizer, moest Zhu Rong erop toezien dat de mensen op de hen aangewezen plaats binnen de maatschappelijke orde bleven. Van Zhu Rong is verder overgeleverd dat hij na een strijd zijn zoon, de watergod Gong Gong, heeft overwonnen. In opdracht van de oerkeizers Yao of Shun heeft hij Gun geëxecuteerd, toen zijn pogingen een overstroming te stoppen waren mislukt. De Liji rekent Zhurong samen met Fuxi en Shennong tot de Drie Verhevenen, cultuurhelden die de bevolking stapsgewijs elementen van de Chinese beschaving hebben bijgebracht.

Volgens juan 40 van de Shiji (waarin de geschiedenis van Chu wordt beschreven) was Zhu Rong slechts de aanduiding van de functie van regelaar van het vuur. De betreffende functionaris, Zhongli (重黎), was een kleinzoon van Zhuanxu, die net als Ku tot de Vijf Oerkeizers werd gerekend. In opdracht van Zhuanxu hielp Zhongli hem met de scheiding van hemel en aarde. De heersers van Chu beschouwden Zhongli als hun voorouder. In latere overleveringen werden de activiteiten van Zhongli en van Zhurong door elkaar gehaald, waarbij Zhong en Li vaak als twee aparte figuren worden omschreven.

Zhurong wordt vaak afgebeeld rijdend op twee draken.

Eerste publicatie: 25 april 2021
Bron: Xinhua News Agency