Zonnestelsel Nieuws

Cassini maakt schitterende opnames van Dione

Dione, maan van Saturnus
Opname van Dione, gemaakt door de Cassini-sonde op 16 juni 2015. De heldere ring van Saturnus is nog links zichtbaar. (Image credit: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.)

De Cassini-sonde van de NASA maakte op 16 juni 2015 een scheervlucht langs de maan Dione.

De maan Dione werd in 1684 ontdekt door de Franse astronoom Giovanni Cassini. Hij vernoemde de maan naar naar de Titaan Dione uit de Griekse mythologie. Van de grote manen van Saturnus is Dione de op vier na meest nabije.

Dione heeft een dichtheid van 1,43 gram/cm3 en dat is, met uitzondering van Titan, meer dan de andere manen van Saturnus. Astronomen denken dat de maan een rotsachtige kern heeft die verantwoordelijk is voor ongeveer 1/3-de van de totale massa en dat de rest van de maan uit waterijs bestaat.

Dione heeft een doorsnede van 1123 kilometer en is daarmee in grootte de vijftiende maan in het zonnestelsel. Dione draait met een periode van 2,7 Aardse dagen om Saturnus heen. De gemiddelde afstand tot de planeet bedraagt 377.400 kilometer en dat is ongeveer hetzelfde als de gemiddelde afstand tussen de Maan en de Aarde.

Dione draait in een gebonden rotatie om Saturnus heen. Dat betekent dat altijd dezelfde zijde naar de planeet toe is gericht. Dit is vermoedelijk al enkele miljarden jaren het geval en dit komt ook tot uitdrukking in het verschil in reflecterend vermogen tussen het naar de planeet toe en het van de planeet af gerichte deel van het oppervlak.

Het oppervlak van de maan is redelijk gevarieerd. Er is zwaar bekraterd terrein en er zijn minder zwaar bekraterde vlaktes te zien. In het zwaar bekraterde terrein komen hele grote kraters voor van meer dan 100 kilometer in diameter. Op de vlaktes zijn de kraters meestal kleiner dan 30 kilometer.

Cassini maakte zijn scheervlucht langs de maan op 16 juni 2015. het was de vierde scheervlucht sinds het begin van de missie. De Cassini kwam tot op 516 kilometer hoogte boven het oppervlak van de maan. Op 17 augustus 2015 zal de Cassini zijn allerlaatste scheervlucht langs Dione maken. De minimale afstand zal dan 474 kilometer bedragen.

 

bron: diverse persberichten, 26 juni 2015