Ruimtevaartnieuws

China lanceert nieuwe generatie Lange Mars 7A raket

Nachtelijke lancering van de Lange Mars 7A op 12 maart 2021.
Nachtelijke lancering van de Lange Mars 7A op 12 maart 2021.

China lanceerde op vrijdag 12 maart 2021 met succes zijn Lange Mars 7A raket. De lancering vond plaats vanaf het Wenchang Space Launch Center in de Chinese provincie Hainan. De Lange Mars 7A is de nieuwste type in de Chinese familie van Lange Mars draagraketten.

De 60 meter lange raket bracht met succes de New Technology Demonstrator 9 in een baan om de Aarde. Dit is een experimentele satelliet. De lancering was de 263ste van een Lange Mars raket en de tweede van een Lange Mars 7A. De eerste Lange Mars 7A-lancering vond plaats in maart 2020 maar die mislukte door allerlei storingen.

Volgens de China Academy of Launch Vehicle Technology in Beijing heeft de raket een startgewicht van 573 ton. De raket heeft een diameter van 3,35 meter en is in staat om een 7000 kg zware satelliet in een geosynchrone transferbaan te brengen. De China Academy of Launch Vehicle Technology is een onderdeel van China Aerospace Science en het is de belangrijkste ontwikkelaar van raketten in het land.

De raket heeft als taak om satellieten naar banen op grote hoogte te brengen, zoals de geosynchrone transferbaan en geosynchrone banen met een grote helling. De raket kan ook gebruikt worden voor missies naar de Maan, Mars of asteroïden, aldus de ontwerpers.

Veel Chinese Beidou navigatiesatellieten en communicatiesatellieten draaien in de geosynchrone transferbaan.

Er werd in mei 2018 gestart met de ontwikkeling van de raket, die gebaseerd is op de lange Mars 7 die als taak heeft om vrachtcapsules naar het toekomstige Chinese ruimtestation te brengen.

Het beschikbaar hebben van de Lange Mars 7A zal volgens de ontwerpers leiden tot de ontwikkeling en inzet van grotere en zwaardere satellieten.

Eerste publicatie: 14 maart 2021
Bron: Xinhua persbureau