Ruimtevaartnieuws

Chinese Marsrover heeft 585 meter afgelegd op de rode planeet

Selfie van Zhurong en het landingsplatform
Selfie van Zhurong en het landingsplatform

Sinds afgelopen vrijdag functioneert de Chinese Zhurong rover gedurende 68 Sol. Een Sol duurt ongeveer 40 minuten langer dan een aardse dag. Sinds afgelopen vrijdag heeft Zhurong volgens het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration, ook 585 meter afgelegd.

Vrijdag was het ook de eerste verjaardag van de orbiter. Deze is momenteel ongeveer 378 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd en zorgt, naast eigen onderzoek, ook voor de communicatie met de rover. Het signaal heeft 21 minuten nodig om de vluchtleiding op Aarde te bereiken.

Volgens CNSA verkeren zowel orbiter als rover in een normale conditie en werken alle systemen zoals verwacht.

De Chinese Tianwen-1 ruimtesonde, bestaande uit een orbiter, lander en rover, werd op 23 juli 2020 gelanceerd. De lander had de rover aan boord en die twee landden op 15 mei 2021 in het zuidelijke deel van Utopia Planitia, een grote vlakte op het noordelijk halfrond van Mars.

Iedere Marsdag nam de terreinnavigatiecamera aan boord van de Zhurong opnames van het gebied. De radar en de meteorologische instrumenten werkten ook tijdens de rit. Op het moment dat de rover stilstaat wordt de detector voor magnetische velden ingeschakeld.

De detector die de samenstelling van het oppervlak bepaalt, de multi-spectraal camera en de andere instrumenten deden onderzoek als de rover speciale formaties zoals rotsen en zandduinen met ene hoge wetenschappelijke waarde in beeld kreeg, aldus CNSA.

De Zhurong rover reed de afgelopen week naar een van de zandduinen en maakte opnames van het duinlandschap. Dit duin en zijn omgeving werd met behulp van verschillende instrumenten onderzocht.

Eerste publicatie: 25 juli 2021
Bron: Xinhua