Ruimtevaartnieuws

NASA’s Mars helikopter maakt tiende vlucht op de rode planeet

Route tijdens de tiende vlucht van Ingenuity
De route die Ingenuity volgde tijdens zijn tiende vlucht op Mars op 24 juli 2021. Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

NASA’s Mars helikopter Ingenuity heeft zijn eerste mijl afgelegd op Mars.

De kleine helikopter maakte op 24 juli 2021 zijn tiende vlucht en tijdens deze vlucht passeerde Ingenuity de afstand van in totaal 1 mijl (1,6 kilometer). De helikopter vloog over een rotsachtig gebied dat “Raised Ridges” wordt genoemd, in de Jezero krater. Het was de tiende en hoogste vlucht tot nu toe voor Ingenuity. De helikopter arriveerde in februari 2021 samen met de Perseverance rover op Mars en maakte in april 2021 zijn eerste vlucht.

Vlucht nummer 10 was de meest uitdagende tot nu toe. Er waren 10 verschillende richtingspunten voor de helikopter uitgezet tijdens zijn vlucht over “Raised Ridges”. De helikopter bereikte een maximale hoogte van 12 meter, een nieuw record, en vloog ongeveer 95 meter. Van opstijgen tot landen duurde de vlucht 165,4 seconden, iets minder dan 3 minuten.

Tijdens de vlucht moest Ingenuity een serie foto’s maken waaronder enkele die wetenschappers willen gebruiken om stereo opnames te maken van de Raised Ridges rotsen. De missiespecialisten van de NASA willen graag de Perseverance rover dit gebied in sturen.

Ingenuity staat nu op zijn zevende vliegveld geparkeerd en ondertussen onderzoeken de missiespecialisten de afbeeldingen en andere gegevens van de vlucht.

Ingenuity werd ontworpen voor vier vluchten op Mars. Het is de eerste helikopter die op een andere planeet vliegt. De 1,8 kilogram zware helikopter arriveerde opgevouwen onder de buik van de Perseverance rover en zou als een technologiedemonstratie slechts vier vluchten binnen 30 martiaanse dagen maken.

Deze hoofdmissie werd in april al voltooid waarna NASA besloot om de missie te verlengen. In deze verlengde fase wordt Ingenuity als een soort van verkenner voor de Perseverance gebruikt. Aan de hand van de gegevens van Ingenuity wordt nu besloten wat Perseverance gaat doen.

 

Eerste publicatie: 25 juli 2021
Bron: NASA & space.com