Ruimtevaartnieuws

Chinese rakettrap crasht op Aarde

De 25 ton zware kerntrap kwam boven Borneo in de atmosfeer maar het is niet bekend of neerkomend puin op bewoonde gebieden terug is gekomen.

lange Mars 5B-raket lanceert Wentian module
Een Lange Mars 5B raket met aan boord de Wentian module vertrekt vanaf de lanceerbasis Wenchang op 24 juli 2022. Credit: Xinhua.

De kerntrap van de Lange Mars 5B-raket is teruggekeerd van zijn korte verblijf in een lage baan om de Aarde en desintegreerde boven de noordkust van Borneo.

Dramatische video’s van de uiteenvallende booster begonnen op 30 juli 2022 kort na 19 uur Nederlandse tijd te verschijnen. Ongeveer 45 minuten later bevestigde het Amerikaanse Space Command in een Twitterbericht dat de raket om 17:45 boven de Indische Oceaan was teruggekeerd. Dit werd gevolgd door een bericht van de Amerikaanse Space Force dat dit was gebeurd in de buurt van de kustplaats Bintulu op het eiland Borneo. Bintulu maakt deel uit van Maleisië. De baan van de teruggekeerde raket strekt zich uit van  de regio Sarawak op Borneo tot Brunei en mogelijk tot het noorden van het eiland Palawan in de Filipijnen.

Het uiteenvallen van de Lange Mars 5b boven Sarawak op het eiland Borneo. Sarawak maakt deel uit van Maleisië.

Er zijn nog geen berichten waar het puin van de raket is neergekomen en of er gewonden zijn. Ongeveer 20-40% van de totale massa van objecten van deze grootte zal, in de vorm van ruimtepuin, de aarde raken.

NASA-baas Bill Nelson zei in een persbericht: “De Volksrepubliek China heeft geen specifieke trajectinformatie gedeeld toen hun lange Mars 5B-raket terugviel naar de aarde. Alle ruimtevaartlanden moeten de gevestigde beste praktijken volgen en hun deel doen om dit soort informatie van tevoren te delen om betrouwbare voorspellingen mogelijk te maken van het potentiële risico van puinimpact, vooral van zware raketten zoals de Lange Mars 5B, die een aanzienlijk risico op verlies van mensenlevens en eigendommen hebben.

China lanceerde de raket zes dagen geleden op een missie om de Wentian module af te leveren bij het in aanbouw zijnde Tiangong ruimtestation. De kerntrap van de raket kwam in een instabiele baan terecht en viel vandaag eindelijk terug naar de Aarde. Stuwraketten komen normaal gesproken niet in een baan om de Aarde en vallen in plaats daarvan op een gecontroleerde manier terug en dan nergens in de buurt van bewoonde gebieden.

Dit is de derde keer dat een Chinese Lange Mars 5B-raket een ongecontroleerde terugkeer heeft uitgevoerd. De vorige vonden plaats in 2020 en 2021 toen deze kerntrappen achtereenvolgens aan de westelijke kust van Afrika en in de Indische Oceaan terechtkwamen.

China wil in oktober weer een Lange Mars 5B lanceren. Dan zal de Mentian module naar het Tiangong ruimtestation worden gelanceerd. Ook dan zal de Lange Mars 5B hoogstwaarschijnlijk een ongecontroleerde terugkeer op Aarde maken.

Eerste publicatie: 31 juli 2022
Bron: NASA & anderen