Ruimtevaartnieuws

Chinese wetenschappers onthullen blauwdruk voor waterijsmissie naar de Maan

Een schematisch diagram van faciliteiten op de maan.
Een schematisch diagram van faciliteiten op de maan. Credit: CFP

Chinese ruimtewetenschappers hebben in een artikel onthuld hoe de maansonde Chang’e-7 van het land, ondersteund door een hoppende detector, het waterijs in de schaduw van kraters bij de zuidpool van de Maan kan onderzoeken.

China is van plan om de Chang’e-6 omstreeks 2024 naar de Maan te lanceren om er monsters van de verre zijde van de Maan te verzamelen, voordat de Chang’e-7 ronde omstreeks 2026 wordt gelanceerd om de verkenning van hulpbronnen aan de zuidpool van de Maan uit te voeren.

Zowel orbitale teledetectie als in-situ detectie in de permanente schaduwgebieden va de zuidpool van de Maan zullen naar verwachting worden uitgevoerd in het proces van het onderzoeken van de bron, inhoud en distributie van maanwaterijs. Dit volgens een overzichtsartikel gepubliceerd in het tijdschrift Space: Science & Technology.

De onderzoekers van het National Space Science Center van de Chinese Academie van Wetenschappen en het China Lunar Exploration and Space Engineering Center van de China National Space Administration gaven in het artikel aan dat een watermoleculaire detector zal worden geïnstalleerd op een hoppende sonde om watermoleculen te verkrijgen uit de vorstlaag op het oppervlak van de Maan.

Volgens hun plan zal de hoppende sonde opstijgen in het verlichte maangebied en naar de permanent beschaduwde bodem van een inslaggebied vliegen.

Een boorkop op de sonde zal vervolgens maanbodemwaterijs bemonsteren dat door een mechanische arm het in een verwarmingsoven zal worden geplaatst voor spectrale analyse.

De mini-vliegende detector kan de beperkingen overwinnen waarmee traditionele maanrovers worden geconfronteerd, die niet in staat zijn om de kraterbodem te bereiken en de meetresultaten zullen onthullen of de bodem van de maankrater water, ammoniak en andere vluchtige stoffen bevat, aldus het artikel.

Ook zullen er naar verwachting twee andere wetenschappelijke ladingen op een orbiter worden ingezet om het oppervlaktewaterijs van de Maan te bestuderen, aldus het artikel.

Exploitatie van maanwater wordt als een essentiële voorwaarde beschouwd voor een duurzame menselijke aanwezigheid op de Maan en in de verre ruimte. De mogelijke bron van maanwaterijs is echter nog onduidelijk, waardoor een wetenschappelijke missie noodzakelijk is.

Volgens de Chinese blauwdruk zal de Chang’e-8 rond 2028 worden gelanceerd om experimenten uit te voeren met betrekking tot het gebruik van maanbronnen en om het basismodel van het International Lunar Research Station te bouwen.

Eerste publicatie: 5 augustus 2023
Bron: Xinhua News Agency