Zonnestelsel Nieuws

Curiosity ziet “koraal” op Mars

Curiosity is de vierde rover die NASA naar Mars heeft gestuurd. De rover werd in november 2011 gelanceerd en landde op 5 augustus 2012 op de rode planeet.

Koraal op Mars
Deze opname gemaakt door het MAHLI-instrument aan boord van de Curiosity Mars rover van de NASA toont een bloemvormige structuur van gesteente aan het oppervlak van de Gale krater op Mars. Credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

De missie wordt geleid door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA en er zijn ongeveer 500 wetenschappers uit de Verenigde Staten en landen van over de hele wereld bij betrokken.

Curiosity verkent de 154 kilometer grote Gale krater en verzamelt gesteente, grond en luchtmonsters die met behulp van instrumenten aan boord van de rover worden geanalyseerd.

De rover heeft de grootte van een kleine auto en is ongeveer 2 meter hoog. De rover is met een 2,1 meter lange robotische arm uitgerust die wordt gebruikt om gesteente te onderzoeken. Dankzij zijn grootte is de rover met een geavanceerde set aan wetenschappelijke instrumenten uitgerust.

Een van die instrumenten is de Mars Hand Lens Imager (Mahli), de rover-versie van een vergrootglas dat geologen meestal bij zich hebben tijdens hun veldwerk.

Close-up koraal op Mars
Deze MAHLI-opname toont een close-up van de bloemvormige gesteente. Credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

De nieuwe MAHLI-afbeelding die op 24 februari 2022 (de 3396ste dag op Mars van de missie) toont een steen die lijkt op een bloem aan het oppervlak van de Gale krater. Dergelijke objecten zijn in een ver verleden ontstaan toen mineralen die door water werden verplaatst werden afgezet op het gesteente.

Volgens het Curiosity-team heeft de rover in het verleden al een divers assortiment van vergelijkbare, kleine structuren gevonden die zijn ontstaan toen mineraliserende vloeistoffen door kanaaltjes in gesteente stroomden. Afbeeldingen van dergelijke structuren helpen wetenschappers de geschiedenis van vloeibaar water in de Gale krater beter te begrijpen.

Eerste publicatie: 4 maart 2022
Bron: NASA