De Cassini is niet meer maar we hebben wel nog de foto’s

Cassini bij Saturnus
Artist impression van de Cassini die tussen de ringen van de planeet en Saturnus zelf induikt. Tijdens de laatste fase van de missie zijn er 22 dergelijke duikvluchten gemaakt alvorens er op 15 september 2017 een definitief einde kwam aan de missie. (credit: NASA/JPL)

De ruimtesonde Cassini is op vrijdag 15 september vergaan in de atmosfeer van Saturnus. NASA heeft een gratis e-Book uitgegeven met schitterende foto’s die de Cassini maakte van Saturnus en zijn manen.

Dankzij de Cassini-Huygens missie is onze kennis over Saturnus geweldig toegenomen en laten zien dat er verschillende plaatsen in ons zonnestelsel zijn waar potentieel leven mogelijk is.

Cassini bereikte in 2004 Saturnus en zijn manen en heeft sindsdien de ene na de andere ontdekking gedaan. De foto’s waren ongekend scherp en vertonen enorm veel details. Cassini heeft ons laten zien dat Saturnus veel meer is dan een rustige verre planeet met ringen. We weten nu veel meer over de chaotische en actieve ringen en de stormen die beneden de ringen op Saturnus woeden. Foto’s en andere gegevens van de manen Titan en Enceladus wijzen op de mogelijkheid op leven op plaatsen waar dat nooit was verwacht. De ringen van Saturnus, de manen en de planeet zelf zijn onweerstaanbare onderwerpen voor verder onderzoek. Op 15 september 2017 kwam een einde aan de Cassini-missie maar wetenschappers maken al weer plannen om terug te keren naar de planeet want er is nog zo veel te onderzoeken.

In 13 jaar tijd heeft de Cassini ongeveer 450.000 foto’s gemaakt van Saturnus en zijn manen. Ter ere van de Cassini-missie heeft een team van de Planetary Science Division van de NASA samen met het Jet Propulsion Laboratory van de NASA en het Lunar and Planetary Institute een fotoboek samengesteld dat het verhaal vertelt over Saturnus en zijn mysterieuze manen.

Het fotoboek is in verschillende formaten rechtstreeks via de NASA te downloaden. Maak je een keuze uit onderstaande formaten:

 

Eerste publicatie: 16 september 2017

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: