Ruimtevaart

De Chinese maanrover Yutu 2 heeft inmiddels meer dan 424 meter afgelegd op de Maan

De Chinese maanrover Yutu-2 kort na het verlaten van de maanlander Chang'e-4.
Yutu-2 kort na het verlaten van de maanlander Chang’e-4

De Chinese maanrover Yutu-2, Jade Konijn, heeft inmiddels 424,455 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan. De maanrover verricht daar wetenschappelijk onderzoek op nog nooit eerder verkend terrein.

Zowel de maanlander als de maanrover hebben hun 16de werkdag op de Maan erop zitten. Ze zijn nu gedurende de koude nacht op de Maan in slaapstand gezet. Een dag op de Maan komt overeen met 14 aardse dagen. Dat geldt uiteraard ook voor de nacht op de Maan.

De Chang’e 4 missie werd op 8 december 2018 gelanceerd en maakte op 3 januari 2019 de eerste ooit uitgevoerde zachte landing op de verre zijde van de Maan. De missie landde in de Von Karman krater die zich in het Aitken bassin aan de zuidpool van de Maan bevindt.

Yutu-2 was ontworpen voor een levensduur van 3 maanden. Die zijn dus al lang verstreken en het is inmiddels de langst functionerende maanrover.

De rover heeft wetenschappers geholpen bij het ontrafelen van de geheimen die liggen begraven diep in de bodem op de verre zijde van de Maan. Onze kennis over de geschiedenis van hemelse botsingen en vulkanische activiteit op de Maan is erdoor toegenomen. Ook werpen de resultaten van de rover nieuw licht op de geologische evolutie van de Maan.

De wetenschappelijke take van de Chang’e-4 missie bestaan o.a. uit het uitvoeren van astronomische waarnemingen van laagfrequente radiostraling, het verkennen van terrein en landformaties, het bepalen van de mineralogische samenstelling en de ondergrondse structuur en het meten van neutrale atomen en straling van neutronen.

De Chang’e-4 missie belichaamt de Chinese hoop om kennis in het ruimteonderzoek te combineren. Zo hebben Nederland, Duitsland, Zweden en Saoedi-Arabië instrumenten geleverd voor de missie.

Later dit jaar wil China zijn eerste missie naar Mars lanceren en moet ook de Chang’e-5 missie naar de Maan gelanceerd worden. Deze laatste missie moet materiaal van de maan naar de Aarde terugbrengen. Het China National Space Agency (CNSA) probeert, ondanks de corona-crisis, nog steeds om alle missie volgens planning uit te voeren.

Eerste publicatie: 5 april 2020
Bron: Xinhua News Agency