Historische Marsmissie voltooit alle vooraf ingestelde taken
Volgens de China National Space Administration heeft Tianwen 1, de historische Marsmissie van China, al zijn vooraf ingestelde wetenschappelijke taken volbracht.
Afgelopen woensdag, 29 juni 2022, zei CSNA dat de Tianwen 1 orbiter medium-definition beelden van de hele planeet heeft verkregen. Hiermee werd de voltooiing van zijn wetenschappelijke doelen gemarkeerd.
De ruimtesonde is tot nu toe 1344 keer om Mars gevlogen en zal volgens CNSA uitgebreide waarnemingen en technologische testen blijven uitvoeren.
Ondertussen zal de Zhurong rover naar verwachting de verkenningen hervatten in december als de weersomstandigheden weer gunstiger worden. De rover werd half mei in de ruststand vanwege de naderende winter op Mars.
Tianwen werd 1 op 23 juli 2020 gelanceerd. Het werd de eerste onafhankelijke interplanetaire verkenningsmissie van het land. De missie is vernoemd naar een oud Chinees gedicht.
De ruimtesonde legde ongeveer 475 miljoen kilometer af en voerde verschillende baanmanoeuvres uit voordat het in februari vorig jaar in een baan om rode planeet kwam.
De rover is vernoemd naar een vuurgod uit een oude Chinese legende en landde op 15 mei 2021 op Mars. De rover begon een week later aan zijn reis over het oppervlak.
Voordat de rover in een slaapstand werd gezet legde de 1,85 meter hoge en 240 kilogram zware robot bijna 2000 meter af. Zhurong verzamelde veel gegevens en veel afbeeldingen op weg naar zijn bestemming – een oud kustgebied op Utopia Planitia, de uitgestrekte vlakte van Mars waar hij landde.
De 13 wetenschappelijke instrumenten op de orbiter en de rover hebben bijna 1040 gigabyte aan onbewerkte gegevens teruggestuurd naar de Aarde. De gegevens zijn aan Chinese wetenschappers geleverd en hebben geholpen de kennis van de rode planeet te verdiepen, aldus de CNSA.
Toekomst
Volgens waarnemers van het Chinese ruimtevaartprogramma is Tianwen 1 een mijlpaal geworden in de Chinese ruimtevaartindustrie en een symbool van de stijgende status van het land op het gebied van de verkenning van de ruimte.
Wetenschappelijk gezien heeft de missie al bijna twee jaar waardevolle informatie verzameld over Mars en het zonnestelsel en hebben Chinese onderzoekers voor het eerst de kans gekregen om de planeet van dichtbij waar te nemen en te bestuderen.
Tianwen 1 heeft een goede start gemaakt voor het interplanetaire programma van China en heeft een solide basis gelegd voor de volgende stappen die nog veeleisender zullen zijn, zoals het terugbrengen van Marsbodem naar de Aarde en het landen van een sonde op een asteroïde.
Eerste publicatie: 2 juli 2022
Bron: Xinhua News Agency