Astronomisch Nieuws

Pegasus V – een nieuw ultrazwak dwergsterrenstelsel gevonden

Astronomen hebben een nieuw ultrazwak dwergsterrenstelsel ontdekt in het sterrenbeeld Pegasus. Ze hebben het met behulp van het Gemini Multi-Object Spectrograph (GMOS)-instrument op de 8,1 meter Gemini North telescoop gekarakteriseerd.

Dwergsterrenstelsel Pegasus V
Deze afbeelding toont het ultrazwakke dwergsterrenstelsel Pegasus V (midden). Credit: International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA / T.A. Rector, University of Alaska Anchorage & NSF’s NOIRLab / M. Zamani, NSF’s NOIRLab / D. de Martin, NSF’s NOIRLab.

Het nieuw gevonden dwergsterrenstelsel bevindt zich op een afstand van 848.000 lichtjaar van het Andromedastelsel aan de rand van zijn halo.

Het dwergsterrenstelsel, Pegasus V genoemd, lijkt een extreem tekort te hebben aan zwaardere elementen in vergelijking met soortgelijke dwergsterrenstelsels. Dit betekent dat het heel oud is en waarschijnlijk een fossiel is van de eerste sterrenstelsels in het heelal.

Volgens astronoom Michelle Collins van de universiteit van Surrey hebben ze een extreem zwak sterrenstelsel gevonden waarvan de sterren al heel vroeg in de geschiedenis van het heelal zijn ontstaan.

Het is voor het eerst dat er zo’n zwak sterrenstelsel is gevonden rond het Andromedastelsel met behulp van een astronomisch onderzoek dat niet specifiek voor deze taak was ontworpen.

De zwakste sterrenstelsels worden beschouwd als fossielen van de allereerste sterrenstelsels die ontstonden en deze galactische relikwieën bevatten aanwijzingen over het ontstaan van de allereerste sterren.

Terwijl astronomen verwachten dat het heelal wemelt van zwakke sterrenstelsels zoals Pegasus V hebben ze er nog lang niet zoveel gevonden als hun theorieën voorspellen.

Als er echt minder zwakke sterrenstelsels zijn dan voorspeld dan zou dit een serieus probleem betekenen voor het begrip van astronomen over kosmologie en donkere materie.

Het vinden van voorbeelden van deze zwakke sterrenstelsels is daarom een belangrijke, maar ook lastige onderneming. Een deel van de uitdaging is dat deze zwakke sterrenstelsels buitengewoon lastig te zien zijn. Ze verschijnen als slechts een paar schaarse sterren die zijn verborgen in uitgestrekte beelden van de sterrenhemel.

Het probleem met deze extreem zwakke sterrenstelsels is dat ze maar heel weinig van de heldere sterren hebben die astronomen gewoonlijk gebruiken om ze te identificeren en hun afstanden te meten. Met behulp van de 8,1 meter spiegel van de Gemini North konden de onderzoekers oude, zwakke sterren vinden waardoor ze zowel de afstand tot Pegasus V konden bepalen als vaststellen dat de populatie extreem oud is.

Men hoopt dat verder onderzoek van de chemische eigenschappen van Pegasus V aanwijzingen zal geven over de vroegste perioden van stervorming in het heelal. Dit kleine fossiele sterrenstelsel uit het jonge heelal kan astronomen helpen begrijpen hoe sterrenstelsels ontstaan en of hun kennis van donkere materie correct is.

Het artikel van het onderzoeksteam zal worden gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Artikel: Michelle L.M. Collins et al. 2022. Pegasus V — a newly discovered ultra-faint dwarf galaxy on the outskirts of Andromeda. MNRAS, in press; arXiv: 2204.09068

Eerste publicatie: 2 juli 2022
Bron: Sci-News