Astronomisch Nieuws

De Zon komt op 30 november in Ophiuchus

30 november Zon in Ophiuchus
Op 30 november steekt de Zon de grens over van het sterrenbeeld Schorpioen naar het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden/CdC

30 November 2019. Als je de sterren overdag zou kunnen zien dan zou je vandaag de Zon kunnen zien schijnen voorlangs de grens van de sterrenbeelden Slangendrager – Ophiuchus en Schorpioen – Scorpius. De Zon passeert vandaag een grens en beweegt nu door het sterrenbeeld Slangendrager.

Het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus is niet zichtbaar als de Zon er overdag voorlangs trekt maar op het noordelijk halfrond is dit sterrenbeeld iedere zomer te zien ten noorden van de heldere ster Antares van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius.

Ieder jaar omstreeks deze tijd verlaat de Zon het sterrenbeeld Schorpioen en trekt ze door het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus. De Slangendrager bevindt zich dus op de ecliptica, de denkbeeldige baan van de Zon voorlangs de sterren, maar het sterrenbeeld behoort niet tot de sterrenbeelden van de Dierenriem.

De Zon zal tot 18 december in Ophiuchus blijven en trekt daarna door het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

De ecliptica, het jaarlijkse pad dat de Zon beschrijft langs de sterrenhemel, passeert eigenlijk 13 sterrenbeelden zoals die door de Internationale Astronomische Unie zijn gedefinieerd. Helaas weten veel mensen dit niet want als je in de kranten of tijdschriften naar je horoscoop kijkt dan worden daar maar 12 sterrenbeelden, of tekens, genoemd.

Dit zijn de 12 traditionele zodiakale sterrenbeelden die we sinds de oudheid kennen. De relatief nieuwe toevoeging van het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus als lid van de zodiak heeft dit aantal verhoogd naar 13. De huidige grenzen van de sterrenbeelden werden aan het eind van de jaren 20 van de vorige eeuw door de Internationale Astronomische Unie vastgelegd.

Ophiuchus - IAU-kaart
IAU-kaart van het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager

Kijk nu eens nauwkeurig naar de kaart en dan zie je dat de grens tussen de sterrenbeelden Slangendrager en Schorpioen voor het grootste deel beneden, of ten zuiden, van de ecliptica ligt. In de Oudheid lag de grens tussen Ophiuchus en Scorpius vermoedelijk ten noorden van de ecliptica. Als de Internationale Astronomische Unie de grenzen van de sterrenbeelden getrokken had waar ze ook in de Oudheid getrokken waren dan had de jaarlijkse passage van de Zon voorlangs de sterren van de Schorpioen vermoedelijk van 23 november tot 18 december geduurd en niet van 23 november tot 30 november.

 

Eerste publicatie: 30 november 2019